Provincie Vlaams-Brabant injecteert 100.000 euro in 23 dierenasielen

De provincie Vlaams-Brabant investeert 100.000 euro in 23 erkende dierenasielen en vogelopvangcentra. Het geld is bedoeld om de werking van de asielen te professionaliseren. Dat komt zowel de dieren als de medewerkers ten goede.

Elk erkend asiel krijgt een basissubsidie van 1.500 euro. Dat bedrag kan verhoogd worden als het dierenasiel voldoet aan een aantal kwalitatieve en kwantitatieve criteria. Die criteria zijn het aantal opvangplaatsen, het aantal opgevangen dieren, het aantal opgevangen diersoorten, het aantal overeenkomsten met gemeenten en het aantal inbeslagnames, met uitzondering van zwerfkatten, op vraag van inspectie Dierenwelzijn Vlaanderen, politiezones of gemeenten.

De dierenasielen mogen de subsidies gebruiken voor kosten voor opvang en voeding, verzekerings- en verzorgingskosten en dierenartskosten.

In onze regio kregen de volgende asielen extra ondersteuning:

 • Kattenhuis vergeet-me-nietje in Scherpenheuvel-Zichem (1.839,63 euro)
 • Poezenplaneet VZW Betekom in Betekom (2.232,66 euro)
 • Noodopvang Demerkat in Diest (2.543,71 euro)
 • De Snorhaar in Scherpenheuvel-Zichem (3.997,84 euro)
 • Zwerfkat in Le(u)ven in Werchter (2.663,61 euro)
 • De Zorghoeve in Kortenaken (11.508,51 euro)
 • Kat-lijn in Linden (2.218,05 euro)
 • VZW Poezenpootjes in Rummen (2.380,44 euro)
 • Forrest & Friends in Diest (3.233,30 euro)
 • VZW Rattenopvang Ratopia in Diest (2.213,82 euro)
 • Therapiedier in Langdorp (1.792,70 euro)
 • Dierenasiel Tienen (3.863,68 euro)

Gedeputeerde van Dierenwelzijn Bart Nevens bracht op 6 december een bezoek aan Forrest & Friends in Diest.
Forrest & Friends vzw is een opvang voor dieren die uit de vee-industrie zijn gered. Het asiel vangt  ook dieren op die verwaarloosd en/of gedumpt zijn. Ze focussen op (hangbuik)varkens en hanen, twee diersoorten die vaak als hobbydier worden gehouden en worden gedumpt. Zeker hangbuikvarkens worden vaak gekocht als schattig biggetje. Maar deze dieren worden ook groot, hun schattigheid verdwijnt en ze worden gedumpt, naar asielen gestuurd of gewoon verwaarloosd. De opvang telt zo’n 300 dieren. De meerderheid daarvan zijn vaste bewoners.

Het asiel wordt gerund door Dimitri Coppens en mede-oprichtster Sofie. Er is verder ook één medewerker die deeltijds aan de slag is. Forrest & Friends kan verder rekenen op 15 verzorgers die zich dag in dag uit, door weer en wind, inzetten voor onze dieren. Ze gaan de extra subsidie gebruiken voor de betaling van de dierenartskosten.

Geef een reactie