Parachutagetraining tussen houten stoelen en palen in Gabon

Het Special Operations Regiment (SO Regt) traint van 22 november tot en met 14 december 2021 in het Afrikaanse Gabon. Tropical Storm is een tweejaarlijkse oefening waarbij de militairen in extreme Afrikaanse omstandigheden een reeks procedures, technieken en tactieken inoefenen.

Maar er staan niet alleen eigen oefeningen op het programma. Het SO Regt leidt ook een aantal Gabonese militairen op. In het kamp van het Eerste Regiment Gabonese Parachutisten in Libreville onderrichten Belgische instructeurs Gabonese militairen uit het hele land. Die opleidingen kunnen zeer breed gaan. Van tactiek tot automechanica. Ze leren ook verschillende technieken om in vijandelijk gebied een slachtoffer te verzorgen, de zogenaamde Tactical Combat Casualty Care of TCCC.  Verder geven enkele specialisten van het SO Regt close combat training, waarbij de Gabonezen hun grenzen fysiek en mentaal leren verleggen.

De meest opvallende trainingen zijn de parachutagetechnieken. Opvallend, vooral omdat in Gabon de infrastructuur ontbreekt zoals die in Schaffen wel aanwezig is. Op de basis in Schaffen oefenen onze para’s in een realistische omgeving. Een vliegtuigexit bijvoorbeeld, gebeurt vanuit een model op ware grootte. In Gabon moeten een aantal houten stoelen en palen de dimensie waarbinnen de militairen opereren, simuleren en dat ziet er toch eerder vreemd uit.

De Gabonese soldaten die aan het einde van de training het veilig verlaten van het vliegtuig, een goede daling en een veilige landing onder de knie hebben mogen ook effectief voor de eerste maal een parachutesprong uitvoeren.

Geef een reactie