Herinrichting Ter Heidelaan in Aarschot volledig afgewerkt

De Ter Heidelaan (R25) in Aarschot is na ongeveer 15 maanden weer volledig open voor het verkeer. De signalisatie wordt vandaag door de aannemer weggehaald en daarna kan de rijweg volledig worden opengesteld voor het doorgaand verkeer, de handelaars en bezoekers van de bedrijvenzone Nieuwland.

 Vlaanderen investeerde 6,3 miljoen euro (incl. btw) in 1,5 km veilige gescheiden fietspaden, de heraanleg van de rotonde, een volledig vernieuwd wegdek en grachten. Van het totaalbudget komt 300.000 euro uit het Vlaamse relanceplan, met nieuwe LED-verlichting langsheen fietspad en rijweg en extra punctuele verlichting op twee cruciale fiets- en voetgangersoversteken.

Heel wat verbeteringen van aan de rotonde tot de Liersesteenweg (N10)

Deze cruciale verkeersas die dwars door een bedrijvenpark van Aarschot loopt, werd vooral veiliger gemaakt voor auto’s en fietsers.

  • De Ter Heidelaan kreeg tussen de rotonde tot aan het kruispunt met de Kleine Mechelsebaan over 1,5 km vrijliggende fietspaden.
  • Ten noorden van de rotonde aan het Meetshovenbos werd een stuk tweerichtingsfietspad aangelegd, waarbij fietsers conflictvrij de rotonde kunnen passeren.
  • Tussen de Kleine Mechelsebaan en de Liersesteenweg was er te weinig ruimte om vrijliggende fietspaden aan te leggen. Samen met de aanpassing van de gevaarlijke bocht voor autoverkeer, zijn daar veiligheidsstootbanden aangelegd om fietsers te beschermen tegen het vele en zware verkeer.
  • Het volledige wegdek van de Ter Heidelaan kreeg een grote onderhoudsbeurt met nieuwe lagen asfalt en een groot deel van de grachten werd vernieuwd. 

In de laatste fase van de werken heeft de aannemer de rotonde beter bestand gemaakt tegen het zware doorgaande verkeer. Zowel de rotonde als de drie armen ervan kregen een aantal meter doorgaand gewapend beton als nieuw wegdek. Doorgaand gewapend beton kan meer kracht opvangen dan asfalt van draaiend verkeer om spoorvorming tegen te gaan.

LED-verlichting en punctuele verlichting aan oversteken

Met een extra inspanning vanuit het Vlaams Herstelplan kon ook de volledige verlichting langsheen het traject aangepast worden naar LED-verlichting. De omschakeling naar de energiezuinige LED-verlichting over 2 km draagt bij tot de klimaatdoelstellingen, door de CO2-uitstoot te verminderen.
Maar LED-technologie biedt ook andere voordelen: het licht kan beter gericht worden, waardoor minder verlichtingstoestellen nodig zijn, en LED lampen hebben een langere levensduur waardoor de lichtbron minder vaak vervangen moet worden.

Ter hoogte van de beide fiets- en/of voetgangersoversteken op de Ter Heidelaan met het kruispunt van de Betekomsesteenweg en de Kleine Mechelsebaan werd er punctuele verlichting aan de oversteek geplaatst in overeenstemming met het zwaar en uitzonderlijk transport dat regelmatig over de Ter Heidelaan rijdt. 

Geef een reactie