Natuurpunt start aanplant van 10 hectare bos in Geetbets

Op zondag 5 december 2021 zal Natuurpunt 1 hectare nieuwe bos aanplanten in het Dornbos in Geetbets. Dat is meteen de start van een nieuw bos van meer dan 10 hectare. Natuurpunt werkt hiervoor samen met Orange en Out of Use. Beide bedrijven hebben in 2021 afgedankt IT-materiaal ingezameld ten voordele van Natuurpunt en het project Bos voor Iedereen. Met die opbrengst zullen onder meer haagbeuk, zoete kers, zomereik en winterlinde aangeplant worden.

Dit jaar brachten 45 bedrijven hun afgedankt IT-materiaal binnen bij Out of Use in het kader van ‘Recycleren voor Natuurpunt’. Het gaat over PC’s, laptops, smartphones en ander elektronisch materiaal. Het bedrijf is al zeven jaar een waardevolle partner van Natuurpunt. Out of Use zal de actie ook in 2022 verder blijven voeren. Bedrijven kunnen zeker contact opnemen met Out of Use om hun IT-materiaal om te zetten in lokale bossen.

Het Dornbos zal samen met een aantal andere projecten in Geetbets een van de grootste bosprojecten zijn in de regio. Het is de bedoeling om de reeds bestaande bossen in de omgeving met elkaar te verbinden om zo tot een groot bos te komen op de grens van Limburg en Vlaams-Brabant. Oude kaarten tonen aan dat op deze plaats begin vorige eeuw nog een groot bos aanwezig was. Dit is dan ook de hoofdreden waarom deze locatie voor een bosherstel zo belangrijk is. De kans is immers zeer groot dat in de bodem nog een deel van de oorspronkelijke zaadbank aanwezig is waardoor de bosontwikkeling versneld kan worden.

Nieuwe bossen zijn vooral belangrijk voor de komende generaties. Het duurt immers jaren voor de aanplantingen uitgroeien tot een echt bos. Daarom garandeert Natuurpunt een aantal principes. De bossen worden slim aangeplant, met de juiste mix inheemse bomen. Het beheer van de bossen gebeurt door duizenden vrijwilligers van de organisatie en ze kopen de gronden waar de bossen geplant worden aan. Ze zijn op die manier voor langere termijn beschermd.

De Vlaamse regering heeft de ambitie om deze regeerperiode 4.000 ha extra bos te realiseren, samen met de partners van de Bosalliantie. Daar lees je meer over op www.bosteller.be.
Met de campagne Bos voor Iedereen wil Natuurpunt voor elke Vlaming één vierkante meter bos bij creëren. Dat is 7.000.000 m² of 700 ha. Met de steun van minister Demir zal Natuurpunt aan het einde van dit plantseizoen zo’n 100 ha geplant hebben.

Geef een reactie