Vicaris-generaal Luc Terlinden gaat mee in de kaarskensprocessie

Op zondag 7 november trekt de kaarskensprocessie weer rond de basiliek. Dat gebeurt bijna op dezelfde manier zoals het ook voor de pandemie verliep. Er is één belangrijk verschil. Alle deelnemers maar ook iedereen die langs het parcours de processie volgt moet een mondmasker dragen.

Het is een traditie om voor de kaarskensprocessie een hoge gast uit de kerkelijke hiërarchie uit te nodigen. Pastoor-deken Luc Van Hilst krijgt dit jaar een opmerkelijke figuur aan zijn zijde. De pas benoemde vicaris-generaal Luc Terlinden stapt mee in de processie. Hij zal alvast geen last hebben met het nieuwe parcours dat in de twee laatste jaren voor de pandemie gevolgd werd. Pastoor Van Hilst besliste toen om de processie niet langer in de Mariahal te laten eindigen maar om de ring rond de basiliek volledig af te leggen. Dat betekent dat de processiegangers een stevige klim extra moeten maken. Kanunnik Luc Terlinden geeft op zijn profielpagina op Kerknet mee dat hij houdt van trekken in de bergen en van fietstochten. Zijn conditie zal dus wel op peil zijn om de beklimming zonder moeite te verteren.

De vicaris-generaal heeft ook een stevige universitaire basis. Hij haalde een licentie (actueel master) in de economische wetenschappen alvorens hij, op 25-jarige leeftijd, intrad in het seminarie. Zes jaar later wijdde kardinaal Godfried Danneels hem tot priester. Luc Verlinden volgde daarna een specialisatie in de moraaltheologie aan de Accademia Alfonsiana in Rome.

Luc Verlinden is  president van het Franstalig diocesaan Seminarie, lid van de Bisschopsraad en van het Sint-Romboutskapittel. Hij doceert aan het Grootseminarie in Namen. De vicaris-generaal is ook lid van de Priesterfraterniteit Charles de Foucauld.

De vicaris-generaal stapt niet alleen mee in de processie. Hij gaat ook voor in de misviering die om 10 uur plaats vindt in de mariahal.

Geef een reactie