Verpakkingsvrije online supermarkt Pieter Pot start op in Leuven

De online verpakkingsvrije supermarkt Pieter Pot startte vorige week in ons land op in Antwerpen. Deze week was Leuven aan de beurt. Pieter Pot kondigde zijn komst naar ons land een tijdje geleden al aan op sociale media. Meer dan 8.000 Belgen schreven zich toen in op de wachtlijst, om klant te kunnen worden

Pieter Pot heeft als einddoel de hele boodschappenketen verpakkingsvrij te maken. Ze leveren alle producten aan huis, in glazen potten of flessen met statiegeld, zonder verpakkingsafval.

Er zijn een paar kanttekeningen te maken bij die strategie. De productie van de herbruikbare potten heeft immers ook een stevige klimaatimpact maar die wordt verdeeld over 40 levenscycli. Hierdoor komt de herbruikbare verpakking toch goed uit de vergelijking. Dit voordeel wordt deels opgeheven door de hogere klimaatimpact van het transport. De centrale werkplaats van Pieter Pot is in de haven van Rotterdam. De producten worden vandaar uit getransporteerd naar de eindklant door Post NL. Voor het hergebruik is ook een retourproces nodig. Desalniettemin ligt de totale klimaatimpact volgens de retailer lager dan de eenmalige verpakkingen. Volgens Head of Belgium van Pieter Pot Puck Schaaphok, kan aan huis leveren ook op een duurzame manier, door zoveel mogelijk transporten te combineren én doordat de bezorgdiensten ook foodboxen voor andere bedrijven meenemen. Het gebruik van herbruikbare potten elimineert de eenmalige verpakkingen. Die veroorzaken de grootste uitstoot, zelfs als ze recycleerbaar zijn. Als de retailer gaat groeien, wordt het systeem ook duurzamer. Hoe meer leveringen in één gebied, hoe minder CO2 het transport verbruik

Hoe werkt het? 

Je kiest op de site van Pieter Pot welke producten je wil kopen. De retailer koopt de producten in bulk aan en laat die vullen bij maatwerkbedrijven. Die potten worden vervolgens bij de eindklant thuis geleverd. Bij de volgende bezorging neemt Pieter Pot de lege potten weer mee en krijg je je statiegeld terug.

Een bestelling doen is erg eenvoudig: account aanmaken, adres ingeven, boodschappen kiezen en vervolgens betalen. Wanneer je voor 12 uur ‘s middags bestelt, is de kans groot dat je boodschappen de volgende avond al geleverd worden, als er een bezorgmoment beschikbaar is. De bezorger levert je bestelling aan huis, op een door jou gekozen moment.

Niet duurder dan de gewone retail

Pieter Pot beweert niet duurder te zijn dan de doorsnee supermarkt. De retailer werkt met lokale producenten, maar evengoed met internationale A-merken zoals chocolade van Callebaut, ketchup van Heinz of snoepjes van Haribo.

Het assortiment bestaat vandaag voornamelijk uit houdbare producten, maar is continu in ontwikkeling. Pieter Pot is in gesprek met een groot aantal producenten, om te bekijken of zij ook in bulk kunnen leveren. De voorwaarde is dat de hele keten, van fabricage bij de producent tot levering bij de consument, verpakkingsvrij is.

Kleinere voetafdruk

Pieter Pot bespaart sinds september al meer dan 1 miljoen verpakkingen. De online supermarkt berekende ook de CO2-voetafdruk van hun concept. De analyse gebeurde door het onafhankelijke onderzoeksbureau Partners for Innovation. Het bedrijf kan aantonen dat een gevuld winkelmandje van Pieter Pot een lagere CO2 uitstoot heeft dan een winkelmandje met identieke producten aangekocht bij een reguliere supermarkt. Voor een plastic fles ketchup in de regulier supermarkt gekocht, ligt de CO2 uitstoot bijvoorbeeld 157% hoger dan bij een aan huis geleverde herbruikbare glazen pot – met dezelfde ketchup erin – van Pieter Pot .

Geef een reactie