Regiment paracommando herdenkt ramp van Detmold – ook top Special Operations Regiment aanwezig

Ieder jaar op de vrijdag voor Allerheiligen is er in het trainingscentrum paracommando in Schaffen een serene plechtigheid voor de 29 paracommando’s, de vijf spronginstructeurs en de volledige bemanning van een C-119 Flying Boxcar die boven het Duitse Detmold werd neergeschoten. Ondanks covid ging die plechtigheid ook vorig jaar door, weliswaar in zeer beperkte kring. Vorige vrijdag waren er meer dan 160 aanwezigen. De herdenking werd covidsafe georganiseerd.

De herdenking van het ongeval in Detmold start met een misviering en daarna worden er bloemen neergelegd op het kerkhof naast het trainingscentrum. De meeste gesneuvelde soldaten liggen daar begraven. Tussen de twee plechtigheden in maakte een A400M een fly-by. De timing was bijzonder precies. Majoor Erwin Van der Heyden en de nagelnieuwe aalmoezenier van Schaffen Hans Vanwichelen namen daarna het woord. Aan het einde van de plechtigheid werden kransen en bloemen neergelegd aan het imposante kruisbeeld op de begraafplaats.

Je kan verder lezen na de afbeeldingen. Onderaan kan je alle afbeeldingen bekijken

Top van Special Operations Regiment aanwezig

Het regiment paracommando hecht erg veel belang aan de herdenking. Dat bewijst de aanwezigheid van generaal Vincent Descheemaeker (midden op de foto) en de kolonels Tom Bilo (vooraan op de foto) en Frédéric Linotte (links naast generaal Descheemaeker).

Generaal Vincent Descheemaeker is de man die het regiment paracommando hervormde tot het huidige Special Operations Regiment (SOR). Hij was ook de eerste bevelhebber van het SOR en werd daarna directeur bij SOCOM waar de operaties van het SOR op internationaal niveau gecoördineerd worden. Momenteel is generaal Descheemaeker chef operaties en training van defensie. In die functie volgde hij generaal op rust Johan Peeters op. Die was overigens ook aanwezig bij de herdenking.
Kolonel Vincent Bilo volgde generaal Descheemaeker op, eerst als bevelhebber van het SOR en vorige maand als directeur bij SOCOM. Kolonel Bilo leidde eerder dit jaar persoonlijk operatie Red Kite in Afghanistan.
Kolonel Frédéric Linotte volgde vorige maand kolonel Bilo op als bevelhebber van het SOR. Ook hij was aanwezig bij de herdenking.

Je kan verder lezen na de afbeelding

Het ongeluk dat nooit mocht gebeuren

Het ongeval boven Detmold had eigenlijk nooit mogen gebeuren. Vier vliegtuigen van defensie zouden een dropping doen in het kader van een Nato-oefening boven het Duitse stadje Geseke. Die dropping werd uiteindelijk afgeblazen omdat het weer te slecht was. De 4 vliegtuigen keerden terug naar het nabijgelegen vliegveld van Guttersloh. Daar zouden ze wachten op betere omstandigheden.
Boven Detmold werd een van de C-119’s geraakt door een Engelse oefengranaat. De schietoefening van de Engelsen was op dat moment nochtans stopgezet. Er was een vuurverbod afgekondigd om de Belgische vliegtuigen te laten passeren. De Engelsen hadden echter nog een paar mortieren over. Ze vuurden die nog snel af met fatale gevolgen. Een van de granaten raakte de Belgische C-119 en die vatte onmiddellijk vuur.

De piloten slaagden erin om het toestel nog enkele seconden stabiel te houden. Een van de instructeurs die in het vliegtuig zat was Edmond Chabot. Hij maakte van die korte periode gebruik om zoveel mogelijk para’s uit het vliegtuig te laten springen. Hij heeft daarmee het leven van 9 militairen kunnen redden. Zelf bleef hij in de crash. Chabot kreeg postuum de hoogste Belgische decoratie.

Kolonel op rust Walter Mertens was vorige vrijdag ook aanwezig. Hij zat als officier in een van de andere C-119 vliegtuigen. Walter Mertens had als enige de lijsten van de bezetting van de vliegtuigen. Onmiddellijk na de landing in Melsbroek moest hij samen met bataljonscommandant van het eerste para Minne terugvliegen om de slachtoffers te identificeren. Zijn echtgenote was op dat moment hoogzwanger maar kolonel Mertens kreeg niet de kans om haar even te contacteren. Zij had inmiddels vernomen dat er een ongeval was gebeurd en omdat ze niets van haar man hoorde dacht ze dat hij een van de slachtoffers was.

2 comments

  • Vandevelde Rita

    Heel emotioneel voor ons ,mijn echtgenoot zijn broer ligt er begraven ,spijtig genoeg vergeet men ons te verwittigen voor de huldiging .Heb het nu aan minister Dedonder gevraagd ,we zullen zien voor volgend jaar.We komen altijd TE vroeg of TE laat.

Geef een reactie