Losloopzone voor honden en grotere speelzone voor kinderen in Averbode

Het speelbos dat momenteel tegenover de parking van Het Moment in Averbode is ingericht tussen wandelknooppunt 292 en 104, wordt omgevormd tot een losloopzone voor honden. De speelzone zelf wordt verplaatst. De ingang van het nieuwe speelbos bevindt zich in de Boonstraat, vlakbij basisschool de Vlindertuin en de nieuwbouw van scouts Averbode.
Daar komt onder meer ook een buitenklasje voor de school en een multimovepad. Dat is een wandeling van zo’n 2 kilometer lang met 12 spelelementen. Er komt ook een ruime zone waar kinderen vrij mogen spelen en kampen bouwen.

Losloopzone voor honden

De losloopzone voor honden is al langer een erg gevoelig punt in Scherpenheuvel-Zichem. Hondenliefhebbers moeten nu naar Diest, Westerlo, Aarschot of de zone van Gerhagen om hun hond in alle vrijheid te laten ravotten. Het is die laatste zone die de inspiratie levert voor de aanleg van de losloopzone in Averbode. Veel van de losloopzones zijn eentonige en soms vrij kleine grasvelden zonder veel uitdaging. In Averbode gaat het over een vrij uitgestrekt en heuvelig terrein tussen de bomen. Net zoals dat in Gerhagen het geval is.

Speelzone wordt veel uitgebreider

De nieuwe speelzone voor kinderen wordt veel uitgestrekter dan wat nu ter beschikking is. Het terrein wordt doorkruist door een wandeling van twee kilometer waar 12 spelelementen in verwerkt zijn. Die zijn er gekomen na een bevraging van de inwoners.

Het project is een samenwerking tussen het stadsbestuur van Scherpenheuvel-Zichem, Natuurpunt Averbode Bos & Heide en Regionaal Landschap Noord-Hageland. De realisatie van de terreinen moet klaar zijn tegen de zomer van 2022.

De visuals in dit artikel komen uit de powerpoint presentatie over de speelzone van RLNH

Overzicht van de speelzone

De 12 spelelementen

Locatie 1: onthaalzone en buitenklasje

Locatie 3: Evenwichtsbalk of bank op op te lopen

Locatie 5: grote speelzone voor vrij spel – zone om kampen te bouwen

Locatie 7: Wedstrijd verspringen tegen de dieren. Kinderen springen zo ver mogelijk en kunnen dan zien welk dier even ver springt.

Locatie 9: Boomstammenmikado

Locatie 11: Tarzan slingertouw

Locatie 2: hardloopwedstrijd tegen de dieren. Op een afstand van 100 meter staan paaltjes met iconen van dieren. De kinderen rennen zo hard ze kunnen en kunnen zich meten met de dieren uit het bos

Locatie 4: De kinderen rapen onderweg dennenappels op en proberen deze op de doelwitten te gooien.

Locatie 6: de kinderen rapen dennenappels op en proberen deze zo ver mogelijk weg te trappen

Locatie 8: Trekken en duwen. De kinderen testen hun kracht door een boomstam verder te trekken/weg te duwen.

Locatie 10: Opdracht: Via een boomstam-trap naar boven klimmen en vervolgens naar beneden rollen van de heuvel

Locatie 12: Xylofoon

Geef een reactie