Mannekes van plezier zwaaien broeder Luc uit.

Zichem heeft gisteren broeder Luc Devos enthousiast uitgezwaaid. Dat gebeurde tijdens een woorddienst in de Sint-Eustachiuskerk. Die dienst kreeg echter een atypisch verloop omdat een paar legendarische figuren uit de geschiedenis van Zichem opdoken.

Coronaproof

Het is niet evident om in tijden van corona een misviering veilig te organiseren. De leden van het maagdentorencomité hadden er echter alles aan gedaan om de gezondheid van de deelnemers te garanderen. Aan de ingang werd iedereen gevraagd om de handen te ontsmetten. Mondneusbescherming was verplicht. Alle deelnemers waren op voorhand bekend en ze werden opgedeeld in bubbels. De namen van alle deelnemers waren op de zitbanken geplakt. Tussen de bubbels was voldoende afstand en om dat te garanderen waren extra tafels tussen de zitbanken geplaatst.

Om voldoende ventilatie te garanderen bleven alle deuren van de kerk tijdens de dienst volledig openstaan.

Opvolger niet aanwezig

Broeder Luc was zelf prominent aanwezig in de viering. Hij kreeg de steun van een aantal broeders en priesters die actief zijn in de regio maar er was een opvallende afwezig. Norbertijn Eric Schaeffer zal het werk van Luc Devos overnemen. Hij was er echter niet en dat is toch een gemiste kans om aan te haken bij de gemeenschap in Zichem.

Tranen

De delegatie van het maagdentorencomité was aanwezig in vol ornaat en dat gaf aan dat de viering niet helemaal volgens het klassieke stramien zou verlopen. Dat bleek ook. Aan het einde van de viering klauterde pastoor Leo Munte plots op de toch enigszins gammele preekstoel. Hij nam de regie van de viering over. Munte wisselde wat humoristische opmerkingen over Luc Devos af met de aankondiging van een paar extra sprekers uit het Zichems verenigingsleven. Die kwamen de belangrijke en warme rol beklemtonen die broeder Luc gespeeld heeft voor de gemeenschap in Zichem. Bij sommigen kwamen er zelfs tranen aan te pas.

Mannekes van plezier

Wannes raps zorgde tussendoor nog voor opschudding in de kerk maar de wachters van het maagdentorencomité grepen de vlerk bij de lurven en brachten snel rust. Aan het einde van de viering toonde Zichem zijn ware aard. Het is een volk van pleziermakers. Jan Mues wandelde door de middengang van de kerk terwijl hij “We’ll meet again” speelde op zijn trompet. Emotie veranderde in vrolijkheid toen naadloos voor een overgang zorgde naar De Mannekes van plezier. Mondmaskergewijs ging de kerk ging uit het dak.

Je kan verder lezen na het filmpje | Auteur: Wim De Saeytijd

Broeder Luc is ondertussen aangesteld als pastor in het woonzorgcentrum in Bertem. Voor hem persoonlijk is dat een goede zaak. Hij heeft een officieel statuut en een vast kader waarin hij kan doen waar hij goed in is: mensen helpen. Greet Van Diest merkte in haar speech op dat de vervanging van broeder Luc ook kansen biedt om het conflict tussen de parochie en de kerkelijke overheid op te lossen. Leo Lemmens benadrukte dat het goed zou zijn om klare wijn te schenken en duidelijk te maken waarom broeder Luc zijn job in Bertem niet mag combineren met zijn engagement in Zichem.

Dat engagement wordt nu overgenomen door Norbertijn Eric Schaeffer. Om de twee weken verzorgt hij een misviering in Sint-Eustachius. Ten minste voor zolang dat nog kan. De kerk wordt in verschillende fases gerestaureerd en dat is een klus die allicht jaren zal aanslepen. Het is niet zeker dat de kerktijdens die restauratie kan gebruikt worden voor eucharistievieringen.

Dat betekent echter niet dat de kerk in beslotenheid zal blijven. De Vrienden van Sint-Eustachius willen met een aantal activiteiten en op sociale media de rijkdom van dit unieke erfgoed en de voortgang van de restauratie in de belangstelling blijven brengen.

Auteur filmpje: Marcel Aerts

Foto’s Hola Hageland in lage resolutie

Geef een reactie