Kwaliteit en hygiëne, de bouwstenen van het succes van wildspecialist Buvens

Het wildseizoen kwam midden oktober op gang. Veel restaurants hebben een specifiek wildmenu of ze voegen een aantal wildsuggesties toe aan het menu.
Wie zelf aan de slag wil met dit exclusieve product kan bij de gespecialiseerde handelaars terecht maar ook grotere winkelketens hebben een afdeling met wild en gevogelte.

De kans dat die producten van groothandel Buvens uit Webbekom komen is vrij reëel. Zeker als het over de betere kwaliteit gaat. Dat is namelijk waar oprichter van het bedrijf Willy Buvens, altijd het verschil gemaakt heeft.

Een van de 5000 poeliers in België

Willy Buvens startte in 1965 in Bekkevoort met een kleine dorpswinkel waar hoofdzakelijk gevogelte verkocht werd. Een poelier, zoals dat toen heette. Er waren meer dan 5000 van die winkeltjes in België maar dat aantal ging pijlsnel bergaf door de opkomst van de supermarkten. Daar lag het gevogelte namelijk ook in de rekken en was de keuze en de prijs vaak aantrekkelijker.

Willy Buvens is echter een man die denkt in oplossingen. Hij kende de markt als geen ander en hij had jarenlang geïnvesteerd in de opbouw van een gespecialiseerd netwerk. De ondernemer zag dat er kansen waren aan de andere kant van de toeleveringsketen. De supermarkten hadden een sterk distributienetwerk maar wild is een zeer moeilijk en delicaat product. Willy Buvens wist hoe hij aan de beste kwaliteit van wild kon geraken en hoe hij dat kant en klaar verpakt kon toeleveren bij de supermarkten en de gespecialiseerde restaurants. 

Moderne infrastructuur in Webbekom

Ondernemer Buvens investeerde in een moderne vleesverwerkings- en verpakkingshal op het industrieterrein van Webbekom. De jagers die hem jarenlang trouw waren gebleven bleven welkom. Hun aanbod volstond echter niet meer om aan de vraag te voldoen. Willy Buvens had ondertussen zijn netwerk uitgebreid naar Polen, Hongarije, Duitsland en Oostenrijk. Hij koos van bij de start voor wild dat in vrijheid in de ongerepte natuur in Centraal- en Oost-Europa geleefd heeft. Geen artificieel opgekweekte dieren dus. Dat doet hij vandaag nog steeds. Ook de eerste verwerking van het vlees gebeurt nog steeds in de landen van herkomst. Dat garandeert de hoogste kwaliteit. Het wordt daarna zo snel mogelijk en in optimale omstandigheden naar België getransporteerd waar de eindafwerking gebeurt.

Strenge normen voor voedselveiligheid

De investeringen die Willy Buvens deed leverden op. Ook al omdat de controle van de voedselveiligheid in ons land strenger werd. Zeker na de dioxinecrisis werden die controles een cruciaal element. Wild en gevogelte Buvens haalde ieder jaar opnieuw de hoogste score op het vlak van hygiëne en voedselveiligheid. Voor het bedrijf van Willy Buvens was dat een belangrijk voordeel maar heel wat concurrenten sneuvelden op de strenge kwaliteitseisen.

Vandaag blijven in België twee grote spelers over voor de levering van wild met de hoogste kwaliteit. Willy Buvens is ondertussen de tachtig voorbij maar hij is nog dagelijks op de werkvloer aanwezig, al heeft hij tijdens de piek van de pandemie toch wel wat voorzichtigheid ingebouwd. Dat kan hij zich ook permitteren. De operationele leiding van het bedrijf is ondertussen in handen van zijn kinderen Brigitte en Frank en schoonzoon Danny Wendrickx. De tweede generatie van het familiebedrijf koestert de waarden en normen van vader Willy. Ze koppelen die aan een moderne visie op ondernemerschap. Vorig jaar, in volle crisis, investeerde groothandel Buvens in nieuwe machines en koelcellen. Die zorgen voor een veel hogere efficiëntie en kwaliteit. Daarmee is de basis voor de toekomst van het bedrijf verzekerd. 

Je kan de kwaliteit van Buvens op een makkelijke manier in huis halen. In de winkels in Assent en Wezemaal kan je niet alleen het ganse assortiment wild kopen. Ze hebben er ook een uitgebreide keuze van verse en huisgemaakte specialiteiten en soepen.
Je kan het aanbod volgen op FB @kippenwinkeltje en FB@buvens-assent

Geef een reactie