Troostmuur geeft overledenen een plekje ook na afloop van grafconcessie

Allerheiligen komt eraan. Een periode waarin veel mensen een bezoekje aan de begraafplaats brengen. Maar niet voor alle overledenen blijft er een fysieke herinnering over. Graven hebben meestal een beperkte looptijd. Als de graven uiteindelijk weg gehaald worden, is dat meestal ook definitief. Foto’s en versieringen incluis.

In Leuven hebben ze nu een, wat ons betreft, briljant initiatief genomen. Op de stadsbegraafplaats werd deze week een Troostmuur onthuld door schepen Bieke Verlinden. 

Met de Troostmuur wil de stad  de herinnering aan overleden stadsgenoten levend houden, ook na de looptijd van hun graf. Om dat te realiseren hebben de stadsdiensten sinds enkele jaren de foto’s die op de graven aangebracht zijn bij te houden. Dat laat toe om de overledenen een nieuwe, vaste rustplek geven op de begraafplaats.

Met die foto’s als basis startte de stad de eerste Troostmuur op de Stadsbegraafplaats. De foto’s worden opgehangen aan een van de omwallingsmuren van de stadsbegraafplaats. De Troostmuur geeft de overleden stadsgenoten zo een plek, langer dan de looptijd van hun graf. Er komt geen naam of datum bij, enkel een foto.

Nabestaanden die graag de foto van een dierbare overledene op deze muur willen toevoegen, kunnen een foto, afgedrukt op een keramische achtergrond, bezorgen aan de medewerkers van de begraafplaatsen.

In Leuven wordt al sinds 2016 jaarlijks een najaarsprogramma rond rouw en verlies georganiseerd. De stad wil zo mensen erkennen in hun rouw, en het thema bespreekbaar maken, zonder taboes en vanuit verschillende invalshoeken. Leuven is dit jaar ook Trooststad. Samen met Reveil vzw organiseert de stad nog tot 21 november de troostactie ‘Leuven vergeet je niet’.
Een overzicht van alle troostacties rond verlies, rouw en hoop vind je op www.leuven.be/reveil.

Geef een reactie