Inbrekers stelen belangrijke som geld en oude kunstvoorwerpen in abdij Averbode

Inbrekers hebben vorige week een fikse buit gemaakt in de abdij van Averbode. Het nieuws was eerder al uitgelekt maar er bleef wat wazigheid hangen over wat er precies gestolen is. Alleszins worden de feiten ondertussen bevestigd door de politiezone Demerdal en door een persbericht van Belga. De inbraak werd vorige vrijdag ontdekt door de Norbertijnen. Er waren twee deuren geforceerd in de abdij.

Volgens de politiezone Demerdal werden een aantal gouden sieraden en een grote hoeveelheid geld meegenomen.

Aan Kerknet verklaart abt Marc Fierens dat hij geen idee heeft wat de kunstvoorwerpen kunnen opleveren voor de inbrekers. De sentimentele waarde ervan voor de abdijgemeenschap is veel belangrijker, aldus de abt. De paters hebben alle beschikbare informatie doorgegeven aan de politie en die is een onderzoek gestart. Om een herhaling in de toekomst te beletten, worden extra veiligheidsmaatregelen genomen.

De gemeenschap van de norbertijnen werd in de jaren 1980 al eens met een grote inbraak in de kerk en de bibliotheek van de abdij geconfrontreerd. Toen werden oude atlassen en andere boeken meegenomen. Die werden nooit meer teruggevonden.

Geef een reactie