Rode ibis duikt op in Demerbroeken

Natuurfotograaf François Exelmans kon een rode ibis fotograferen in de Demerbroeken. De natuurlijke habitat van de rode ibis is Zuid-Amerika en de vogel kan van daaruit onmogelijk op eigen kracht in Vlaanderen geraken. Vreemd dus dat het opvallend oranje rode dier plots bij ons opduikt maar misschien moeten we de reden van de aanwezigheid van deze erg mooie vogel niet ver gaan zoeken. Vorig jaar ontsnapten een grote groep exotische vogels in Planckendael en daar waren 14 rode ibissen bij. Tien daarvan zijn ondertussen terug gevonden. Er ontsnappen echter af en toe nog ibissen in andere dierentuinen of uit privéverzamelingen. De vogels van Planckendael zijn duidelijk herkenbaar omdat ze een speciale ring hebben.

Het is wel opvallend dat er plots op meerdere plaatsen rode ibissen opduiken. Begin juli werd al een exemplaar gezien in natuurdomein De Beemden in Landen. Vandaag werd er ook nog eentje gezien in natuurgebied De Lierman in Oud-Turnhout. In Planckendael checken ze alleszins alle meldingen maar de vogels terug vangen is niet eenvoudig. Rode ibissen kunnen hier overleven als de winter niet te hard is.

Foto: François Exelmans

Geef een reactie