Dijkbreuk op Demer in Herk-De-Stad bedreigt Schulen, Alarmpeil bijna bereikt in Zichem

In Herk-De-Stad is deze middag een bres van ongeveer 10 meter in de Demerdijk geslagen. De technische dienst van de stad probeert met man en macht om dat gat te dichten met grote betonblokken en big bags. Ze kregen daarbij hulp van een aannemer die een bulldozer ter plaatse stuurde. Burgemeester Bert Moyaers is optimistisch dat dit ook zal lukken als het gat niet groter wordt. Om 18 uur was die klus nog niet helemaal geklaard maar de stemming blijft optimistisch.

Het probleem situeert zich op ongeveer 500 meter van de Stationsstraat. Er is ondertussen een gigantische massa water naar de omliggende velden gestroomd. Die staan echter helemaal blank. Het water kan uiteindelijk een bedreiging vormen voor de dorpskern van Schulen. Er werd een container met zandzakjes afgeleverd voor de mensen die in de buurt wonen. De burgemeester heeft de civiele bescherming gevorderd die met grote pompen ter plaatse is.

Waakdrempel op Demer in Zichem en Aarschot overschreden

VMM deelt mee dat het peil op de bevaarbare Demer nog steeds langzaam verder stijgt. De waakdrempel werd overschreden in Zichem en in Aarschot. Het is niet uitgesloten dat tegen de avond of in de loop van de nacht de alarmdrempel in Zichem met enkele cm overschreden wordt. Voor Aarschot verwachten ze bij VMM geen overschrijding van de alarmdrempel. Het debiet zal tijdens het weekend stationair blijven, ook al omdat het Webbekoms Broek zo snel mogelijk moet leeg gemaakt worden. Voorlopig is er overigens zowel in Webbekom als in Schulen nog capaciteit om te bergen.

Gecontroleerde doorbraak Demer nog steeds een optie

De Demer is dus verzadigd en dat is vooral een probleem voor de beken die moeten afwateren in de rivier. Onder meer daarom werd gisteren al de K18 neergelaten. Daardoor wordt het water van de Velpe naar het Webbekoms Broek gestuurd en niet meer naar de Demer. Dat heeft de druk op Halen doen afnemen. Om die verzadiging deels op te lossen kan stroomafwaarts voorbij Zichem een gecontroleerde bres in de Demerdijk gemaakt worden. Het water loopt dan de Demerbroeken in. Gisteren werd een graafmachine aangevoerd om dat karwei eventueel op te knappen. Dat scenario is overigens niet nieuw. Bij de grote overstroming in 1998 werden uiteindelijk ook twee bressen in de dijk gemaakt. De ervaring die toen werd opgedaan kan nu renderen.

Uit voorzorg werden ondertussen de Shetlanders en de Galloways uit de Demerbroeken weg gehaald. De Shetlanders zijn tijdelijk naar het nabijgelegen natuurdomein Catselt in Molenstede gebracht. De Galloways staan in de grote winterstal van Natuurpunt in Mechelen.

Geef een reactie