Dichten dijkbreuk in Herk-De-Stad mislukt en stop gezet

Het dichten van de dijkbreuk op de Demer in Herk-De-Stad is niet gelukt en de inspanningen worden voorlopig stopgezet. De situatie is te onstabiel en de mensen die er aan het werk zijn lopen te veel gevaar.

De technische dienst van de stad en een aantal lokale aannemers probeerden om grote betonblokken in de bres te storten. Die werden echter weggespoeld door het kolkende water. Om dat op te lossen werd een grote boom over de bres gelegd die de betonblokken moest tegen houden. Uiteindelijk blijkt de kracht van het water toch te groot.

Dat betekent dat het water ongehinderd door de bres van ongeveer tien meter breed blijft weg stromen. Er is de ganse namiddag een gigantische watermassa rond de site weg gelopen en dat gaat allicht de ganse nacht verder. Er staan niet meteen huizen vlakbij maar de velden rond de dijkbreuk zijn compleet verzadigd. De bewoners van de Neerstraat in Schulen zullen uiteindelijk wel in de problemen komen. De brandweer en de civiele bescherming proberen om zoveel mogelijk water in die buurt weg te pompen. Er wordt ook bescherming opgebouwd met zandzakjes.

Geef een reactie