Situatie escaleert, gouverneur overweegt afkondiging provinciaal rampenplan

Boven het Demer- Dijle- en Netebekken is deze nacht nog tot 50mm regen vallen.  De regenzone blijft ook de komende uren nog dreigend aanwezig. VMM meldt dat in het westelijk deel van Limburg en het oostelijk deel van Antwerpen en Vlaams-Brabant de waterpeilen sterk kunnen blijven stijgen. Kritieke overstromingen zijn niet uitgesloten. Gouverneur van Vlaams-Brabant Jan Spooren overweegt om het provinciaal rampenplan af te kondigen.

In Glabbeek is de civiele bescherming ondertussen bezig met pompen.

Straten afgesloten in Diest, Begijnebeek zal zeker overstromen

In Diest hebben politie en brandweer een aantal straten afgesloten. Het gaat over de Diesterestraat in Molenstede, de Reustraat in Webbekom, de Papenbroekstraat, de Vervoortstraat, de Bredestraat in Diest en Korte Heide en Schomhof in Deurne. Ook de Jan Gorislaan vanaf de Kluisbergstraat en de Zichemseweg in Kaggevinne zijn afgesloten.

VMM bevestigt ook dat de Begijnebeek, ondanks de inzet van de wachtbekkens, buiten de oevers zal treden in Diest.

Woningen bedreigd in Leuvense regio

In Wilsele is het alarmpeil op de Vunt overschreden. Daar is er wateroverlast ter hoogte van de Éénmeilaan en dreigen enkele woningen ter hoogte van de Kesselosesteenweg onder water te komen.

De Dijle in Sint-Joris-Weert zal in de loop van de namiddag tot tegen het alarmpeil komen waarbij een woning in de Florivalstraat bedreigd wordt. Het wachtbekken van Egenhoven wordt momenteel aangesproken.  Ondertussen is ook de Dijle buiten zijn oevers getreden in Rotselaar opwaarts de monding aan de Demer.

Het waterpeil op de Winge en de Grote Losting in Holsbeek, Rotselaar en Wezemaal stijgt erg snel. Naast de lokale wateroverlast in het Wingepark dreigen later op de dag ook woningen in de omgeving van de E314 en de Steenweg op Holsbeek onder te lopen.

Waterpeil in Demerbekken extreem hoog, onweders baren zorgen

Volgens VMM staan de waterpeilen overal in het Demerbekken extreem hoog. Alle wachtbekkens worden aangesproken maar een aantal kritieke overstromingen zijn niet vermijden, onder meer langs de Grote Gete, de Kleine Gete, de Demer en de Herk.

Het water dat vanuit Wallonië komt, zet druk op de Grote Gete. Daardoor wordt het centrum van Hoegaarden bedreigd.  De Kleine Gete is in Orsmaal ruim boven het alarmpeil gegaan. Ook in Zoutleeuw wordt gevreesd voor problemen met de Kleine Gete.

De grootste bezorgdheid is de regenzone die nu nog over deze bekkens trekt. Die kent verschillende onweersclusters die op korte tijd nog veel neerslag kunnen doen vallen. Deze clusters zijn onvoorspelbaar vandaar dat waakzaamheid noodzakelijk blijft. De gouverneur van Vlaams-Brabant overlegt momenteel om eventueel het provinciaal rampenplan af te kondigen.

Geef een reactie