Verongelukte para’s en bemanningsleden C-119 krijgen na 53 jaar passend eerbetoon

Op 22 oktober 1965 stortte in het Duitse Veckerhagen een C-119 Flying Boxcar van het Belgische leger neer. Die crash kostte het leven aan de volledige bemanning en aan drie para’s die in het vliegtuig zaten.

De bemanning bestond uit kapitein-vlieger Mommer, commandant-vliegers Salteur en Doffagne en de adjudanten Stevens en Lardot.

De para’s waren 1ste sergeant Beauvaerts, sergeant Steeman en sergeant-majoor Feller.

Coördinator van Keep The Spirit Alive Kris Van Bulck werd veeleer toevallig herinnerd aan dat verhaal tijdens een vakantie in de buurt van de plaats van de crash. Hij nam het initiatief om een gedenkteken op te richten. Kris kreeg meteen steun van de plaatselijke autoriteiten en ook bevelhebber-majoor Van der Heyden en persverantwoordelijke 1ste sergeant-majoor Marc Vanherbruggen van het TRGC-para, zetten hun schouders mee onder het project.

Op 25 september trok een stevige delegatie naar Veckerhagen. Onder hen onder meer vertegenwoordigers van het TRGC-para Schaffen, de 15de Wing, een aantal familieleden van de slachtoffers, KTSA, de DAKOTA-club, de Duitse autoriteiten en een paar oudgedienden. Het gedenkteken werd ingehuldigd door de Commandant van het TrgC Para, majoor Erwin Van der Heyden. Clement Van der Smissen zat destijds in het tweede toestel dat bij de missie betrokken was. Hij moest terugkeren om de slachtoffers te zoeken en te herkennen. Uit erkentelijkheid mocht hij het herdenkingskruis onthullen.

Geef een reactie