Slimme overstromingsvoorspeller kan oplossing zijn voor Hagelandweg in Scherpenheuvel

De provincie Vlaams-Brabant investeert in totaal 523.069,32 euro in vijf Slimme Regio-projecten. Ze bieden een antwoord op nieuwe uitdagingen op vlak van mobiliteit, economie, waterlopen en energie in de regio.

Gedeputeerde Tom Dehaene wil met die investeringen de provincie Vlaams-Brabant omvormen tot een slimme regio. Hij wil zo voorbereid zijn op de nieuwe digitale en slimme uitdagingen die op ons afkomen. De projecten zijn heel verscheiden, van slimme technologie zoals sensoren die data verzamelen voor een duurzamer waterbeheer, betere fietsinfrastructuur maar ook een langere levensduur van huishoudtoestellen.

Een van de projecten dat kan rekenen op een subsidie van 127.992,20 euro is de overstromingsvoorspeller Flood4Cast Vlaams-Brabant van Hydroscan.

Het Flood4Cast systeem doet zeer lokaal voorspellingen over extreme neerslag die in de komende uren zal vallen. Op basis van deze weersvoorspelling schat het systeem ook in welke overstromingsrisico’s aan deze extreme neerslag gekoppeld zijn. Het systeem geeft 3 uur op voorhand een automatische melding zodat er proactief ingegrepen kan worden door de verantwoordelijke diensten. Na een proefproject in Leuven kan dit opgeschaald worden voor het volledige grondgebied van de provincie Vlaams-Brabant.
Flood4Cast is een samenwerkingsverband tussen Hydroscan, Sirris, Cronos, Eunoia Studio, stad Leuven, de provincie Vlaams-Brabant en de gemeente Sint-Genesius-Rode.

Het systeem zou alvast goed nieuws zijn voor de Hagelandweg in Scherpenheuvel-Zichem. De omgeving daar liep deze week helemaal onder. Dat roept opnieuw pijnlijke herinneringen op. Het probleem sleept daar al tientallen jaren aan. Bij de grote overstroming van september 1998 verloor brandweer Scherpenheuvel op diezelfde plaats een splinternieuwe en volledig uitgeruste interventiewagen. Die raakte vast in een diepe gracht die niet meer zichtbaar was omdat de volledige buurt er toen ondergelopen was. Deze foto’s werden vorige vrijdag genomen. Dat is 36 uur na de zware regenval die de buurt daar overspoelde. Ondanks de inzet van brandweerpost Scherpenheuvel is de situatie op dat moment nog steeds kritiek omdat de grachten nog vol zitten. Bij de minste regenval kan het water niet weg en staan de huizen daar opnieuw onder water. Preventief ingrijpen zou alvast veel ellende kunnen voorkomen. Maar het is duidelijk dat hier ook structurele maatregelen nodig zijn.

Geef een reactie