Vermarc Cycling Project zorgt voor hoogdag op kermis van Schoonderbuken

Zowel in Scherpenheuvel als in Schoonderbuken begint de kermis op zaterdag 24 juli. Op zondag 25 juli kunnen ze er in Schoonderbuken al meteen een topdag van maken. De slotrit van de driedaagse voor junioren uit het Vermarc Cycling Project wordt bijna volledig op het grondgebied van Schoonderbuken gereden. De start wordt om 14.30 uur aan café Oud Schunnebroeck gegeven en de aankomst van die rit staat aan de kerk ingepland. Daar staat ook de kermis.

De wedstrijd is 101 kilometer lang en gaat over 11 ronden van 9,2 kilometer. Er zitten geen echte hindernissen in het parcours. Enkel de korte klim over de Hoensberg en de vervelende helling over de Veugelberg zijn kuitenbijters als je die elf keer moet afhaspelen.

Schoonderbuken had vroeger – zeg maar een paar decennia geleden – een echte kermiskoerstraditie. In de hoogdagen van de kermis waren er vijf tot zes wedstrijden voor verschillende niveau’s in dezelfde week. Dat leverde ook een paar straffe koereurs op die hun inspiratie ongetwijfeld uit die wedstrijden haalden. De bekendste zal wel Guido Van Calster zijn. Hij won als prof onder meer etappes in de Ronde van de Middellandse Zee, de Ronde van het Baskenland, de Ronde van België, de Ronde van Zwitserland, de Ruta del Sol, de Ronde van Spanje en de Vuelta Castilla y Leon.

In de Tour van 1987 probeerde Guido Van Calster een kabinetstukje uit te halen. Op de nationale feestdag reed hij met een klein kopgroepje weg op Alpe d’Huez. Het zag er lang naar uit dat die stunt zou lukken maar uiteindelijk zou Van Calster 8ste eindigen in die zware bergrit. Zijn naam staat wel mooi geflankeerd in de uitslag. Laurent Fignon werd 6de, Pedro Delgado 7de en Claude Criquielion 9de.

Guido Van Calster zou na zijn carrière als motard in de koers blijven. Hij deed dat onder meer voor materiaalpartner Shimano en voor de VRT.

Nog zo’n legende van de koers in Schoonderbuken is Valentin “de Lesly” Wyseur. Hij bleef koersen tot de categorie van wat toen liefhebbers heette. Dat was de categorie net onder de profs. Liefhebber van de koers is Valentijn altijd gebleven. Met zijn bedrijf ‘t Koetshof steunt hij de organisatie van de wedstrijd ook dit jaar opnieuw.

In principe krijgen we in Scherpenheuvel-Zichem nog een tweede koers uit het Vermarc Cycling Project die tijdens de kermis over het grondgebied passeert. Op zondag 1 augustus komt de laatste rit van de Ronde van Vlaams-Brabant aan in Rillaar. De plaatselijke ronden van die slotrit gaan in principe via de Tiensebaan en de Oude Tiensebaan. Het definitieve parcours van de wedstrijd staat nog niet online maar we volgen dat van kortbij voor jullie op

Geef een reactie