Magazine moet activiteiten met Brabantse trekpaarden bekender maken

De provincie Vlaams-Brabant geeft een éénmalig magazine uit over trekpaarden en de activiteiten die daarmee gebeuren. ‘Het Brabants trekpaard. Springlevend icoon’, heet het. Het magazine bundelt ervaringen uit een aantal Vlaams-Brabantse plattelandsprojecten waar deze uitzonderlijke dieren worden ingeschakeld. De provincie wil op die manier de eigenaars van Brabantse trekpaarden aanmoedigen om hun dieren meer zichtbaar te maken.

De oplage van het nieuwe trekpaardmagazine bedraagt 1.000 exemplaren en zal in eerste instantie verdeeld worden naar trekpaardeigenaren en geïnteresseerden. De eerste editie ervan werd voorgesteld in Hof ten Dormaal in Tildonk. Daar worden overigens trekpaarden ingezet in de hopteelt.

Tom Dehaene, gedeputeerde voor erfgoed en landbouw verduidelijkt dat het Brabants trekpaard wel degelijk nog een rol speelt in land- en tuinbouw, natuurbescherming en de zorg. Zo worden de dieren onder meer ingezet in de hopteelt, afvalophaling, hippotherapie en bosbeheer.

De hopteelt bijvoorbeeld, vereist een zeer specifieke werkwijze. Dat kan perfect worden opgevangen met trekpaarden. De inzet van de dieren sluit ook naadloos aan bij de milieuproblematiek. In bosbeheer worden trekpaarden meer en meer ingezet omdat ze daar heel wendbaar kunnen werken en de bodemstructuur en planten vrijwel intact laten.

Gunther Coppens, gedeputeerde voor het platteland, verduidelijkt dat de provincie Vlaams-Brabant een financiële ondersteuning geeft voor het kweken van Brabantse trekpaarden en het organiseren van vormingen en trekpaardactiviteiten.

In heel Europa is er een heropleving van het gebruik van trekpaarden. In landen als Polen, Frankrijk en Duitsland worden ze ingezet in land- en tuinbouw, maar ook bijvoorbeeld in de zorg in de vorm van hippotherapie.

In het provinciedomein in Huizingen staan 4 Brabantse trekpaarden die actief worden ingezet voor beheerwerken in het domein en recreatie van de bezoekers. Ze slepen bomen en de afvalbakjes en gevallen bladeren worden verzameld met paard en kar. Mensen in de zorg doen er aan “Equine Assisted Activities” doen, dat is een vorm van hippotherapie waarbij ze de stallen onderhouden en de paarden verzorgen om zo een band op te bouwen en tot rust te komen met de trekpaarden.

Vorig jaar vond de Dag van het Trekpaard nog plaats in Diest. De eigenaar van een bos achter de oefenterreinen van KFC Diest wil dat bos omvormen tot een site met ecologische meerwaarde. Daarvoor moet ongeveer 30% van de bomen verwijderd worden. Alle exoten worden verwijderd en wat overblijft is een evenwichtige selectie van binnenlandse bomen en planten. De klus werd geklaard door de ploegen van de sociaal inclusieve onderneming De Winning. Zij gebruiken trekpaarden om de gezaagde bomen weg te halen uit het bos. Op die manier blijft de ondergrond van het bos veel luchtiger. Tegelijkertijd blijft een mooi stuk levend cultureel erfgoed behouden.

Je kan hieronder een paar foto’s van het project in Molenstede bekijken.


Meer infowww.brabantstrekpaard.be

Geef een reactie