Site De Beumkes krijgt BMX-parcours

Op de site waar eerder het zwembad De Beumkes werd afgebroken moet tijdens de lopende legislatuur een groene zone met recreatiemogelijkheden worden ingericht. De aanleg ervan is een van de programmapunten van de huidige coalitie en er is ook een budget voor ingeschreven in de meerjarenbegroting. Die zone zal overigens groter zijn dan enkel die site. Het stadsbestuur wil nog een aantal omliggende gronden verwerven om het recreatiepark te realiseren.

Hoe die zone exact zal ingevuld worden is nog niet duidelijk. Dat er een skatepark zal komen is bijna zeker. In de zomer van 2019, toen het sociale leven nog volop aan de gang was, waren schepen Inne Pauwels en burgemeester Manu Claes nadrukkelijk aanwezig op het skate- en straatcultuurfeestje Urban Hill. Zij wilden meer input krijgen van de skaters zelf. Ondertussen heeft het stadsbestuur in Scherpenheuvel-Zichem mobiele installaties voor de skaters aangekocht. Dat verplaatsbare skatepark kan afwisselend in alle deelgemeenten worden geplaatst. Het is echter ook de bedoeling om twee vaste skateparken in te richten, één in Scherpenheuvel en één aan de sporthal van Averbode.

BMX-parcours

Nu lijkt er een tweede onderdeel van het toekomstige recreatiepark duidelijk te worden. Deze week werden hopen aarde aangevoerd en aangelegd. De contouren van wat een BMX-parcours moet worden zijn daar duidelijk in te herkennen. Er schuilt zeker logica in die aanleg. BMX en skating zijn beiden populaire aspecten van de ruimere straatcultuur.

Wij hebben eerder al gepleit om de aanleg van dergelijke infrastructuur breed genoeg te bekijken.  In Leuven bijvoorbeeld, werden recent zogenaamde pumptracks aangelegd. Een pumptrack is een aaneengesloten circuit van bulten en bochten die elkaar ritmisch opvolgen. Dat maakt het een geschikte plek voor crossfietsen (BMX), maar ook voor mountainbikes, stuntstepjes, loopfietsen, inline skates, longboards en skateboards. Het is een multifunctioneel en duurzaam parcours in de buitenlucht.

Wereldtoppers

Schepen van sport Kris Peetermans wil voorlopig nog niet veel details kwijt. Hij zal het project op 30 mei verder verduidelijken. De schepen verantwoordt de keuze voor een BMX-parcours onder meer door de aanwezigheid van twee wereldtoppers bij de inwoners van Scherpenheuvel-Zichem. De tweelingzussen Aiko en Robyn Gommers rijden inderdaad op het allerhoogste niveau. In 2019 haalde Robyn zelfs goud in de BMX World Challenge die toen toevallig ook in Heusden-Zolder werd gereden. Ze is nog steeds titelhouder omdat er in 2020 geen World Challenge werd gereden.

Geef een reactie