Leuven realiseert Urban Sports Park

Urban Sports (BMX, steppen, skaten, bladen en parkour) is erg populair, ook in Leuven. De stad zal daarom een multifunctioneel sport- en vrijetijdspark realiseren. Dat komt op de terreinen aan het oude voetbalveld in de Verbroederingstraat in Wilsele. Die wachten al lange tijd op een nieuwe invulling. Het gaat om een tijdelijke inrichting voor enkele jaren. Op lange termijn wordt deze recreatiezone meegenomen in de ruimere ontwikkeling van de Ymeria-site (masterplan Wijgmaal).

In het Urban Sports Park zal de stad twee pumptracks aanleggen, een voor initiatie en een voor gevorderden. Een pumptrack is een aaneengesloten circuit van bulten en bochten die elkaar ritmisch opvolgen. Dat maakt het een geschikte plek voor crossfietsen (BMX), mountainbikes, stuntstepjes, loopfietsen, inline skates, longboards en skateboards. Het is een multifunctioneel en duurzaam parcours in de buitenlucht.

Parkour

De aanleg van het Urban Sports Park kadert in een maatschappelijke trend waarin nieuwe sporten opduiken. Leuven geeft in Hal 5 bijvoorbeeld, opleidingen voor Parkour. Die zitten maanden op voorhand volgeboekt. Eigenlijk is het woord sport te beperkend voor deze beweging. Parkour en Urban Sports in het algemeen is eerder “a way of living”.

Parkour is een beweging die allicht begon in de jaren 1980 in Parijs. Allicht…want het is eigenlijk niet mogelijk om daar een exact tijdstip op te plakken. Yann Hnautra and David Belle worden door veel bronnen beschouwd als de grondleggers van de techniek. Zij vormden samen een groep jonge mensen die zich Yamakasi noemden. Dat is een woord uit het Lingala en het betekent “sterke man, sterke geest”.

In de beginjaren werden de Yamasaki’s eerder als een soort wildemannen bekeken die door de straten van Parijs liepen. Het was de vader van David Belle, Raymond Belle, die zijn zoon de principes bijbracht van de militaire trainingsmethodes van Georges Hebert. Die man had een zeer grote invloed op de ontwikkeling van de fysieke trainingen in Frankrijk. Hij ontwikkelde het “Parcours du combattant”, een soort militair hindernissenparours. Allicht was dat niet alleen de basis voor de beweging maar ook voor de naam.

De methodes van Hebert zijn geïnspireerd door de natuur, fysieke conditie en de gebruiken van een aantal inheemse Afrikaanse volkeren. De bedoeling is om je natuurlijke instincten opnieuw te leren ontdekken, de conditionering die je ondergaat weg te krassen en op die manier een soort van moeiteloze manier van bewegen te ontwikkelen waarbij je het ganse lichaam gebruikt en niet focust op specifieke spiergroepen.

De introductie van die eerder militaire methodes in de spontaan ontwikkelde manier van bewegen van de Yamasaki’s, werd later de motor voor de wereldwijde en snelle ontplooiing van parkour.

These lofty values and principles we aspire to in training; courage, determination, commitment, humility, honesty, quality, consistency, perfection – what good are they if we abandon them when we end the training session and return to our daily life?

Dan Edwardes

One comment

Geef een reactie