Drie nieuwe troostplekken in Scherpenheuvel-Zichem

Vrouwenorganisatie Ferm startte in volle pandemie met de creatie van troostplekken. Overal in Vlaanderen kwamen plaatsen waar mensen in stilte en bezinning even tot rust kunnen komen. De troostplekken zijn vaak ingebed in de natuur. De inrichting blijft eenvoudig. Een troostpaneel met een mooi gedicht, eventueel wat straatmeubilair in natuurlijke materialen en bloembollen. Die bloembollen zijn een symbool van verbondenheid maar ook van wilskracht en doorzettingsvermogen.

Drie nieuwe troostplekken in Scherpenheuvel-Zichem

Er zijn ondertussen meer dan 300 troostplekken opgestart. In Diest bijvoorbeeld, is er eentje aan de ruïne van Sint-Jan de Doper, langs de Winterbeek in Molenstede en aan de grot in Deurne. In Bekkevoort kozen ze voor de oude pastorij van Molenbeek om een troostplek in te richten en ook in Tielt-Winge is de oude pastorij het inspirerend kader om troost te zoeken.

Je vindt de meeste troostplekken hier

Je hoeft ook helemaal geen lid te zijn van Ferm om zo’n troostplek te starten. In Scherpenheuvel-Zichem zijn er ondertussen drie aangeplant. Die komen in het Mariapark in Averbode, aan de vijver naast Den Egger en aan de oude eik in Kaggevinne. Het stadsbestuur wil die troostplekken een creatieve invulling geven. Ze starten daarom een samenwerking met de scholen en woonzorgcentra op het grondgebied, met het opvangcentrum Peeterskasteel, met de kinderen van kinderopvang Baloe, met verenigingen en ook met kunstenaars. 

Onthulling Vlaamse troostplek via livestream

Drijvende kracht achter de beweging is schepen in Diest en directeur van Ferm Monique De Dobbeleer. Volgende zondag is er een liveshow met de onthulling van een Vlaamse troostplek. Die komt in het provinciaal domein de Brielmeersen in Deinze. Daar wordt ook het kunstwerk ‘Ik omhels je’ van Luk Wets onthuld. Je kan luisteren naar een akoestische sessie van Meskerem Mees.

Fatma Taspinar, van in het begin een van de ankers van de actie, spreekt over troost en hoop met psychiater Dirk De Wachter, VRT-journaliste Kristien Bonneure en Vlaams minister Wouter Beke

Vrijwilligers van Ferm hebben op de locatie op enkele dagen tijd 4.000 bloembollen geplant.

De virtuele show start op zondag 7 maart om 10.30 uur en duurt ongeveer 45 minuten. Je kan de livestream volgen vanaf 10.30u via de vimeo-link op www.SamenFerm.be/IkOmhelsJe.

Geef een reactie