Gemeente Wezemaal realiseert belangrijk deel van traject voor F25

De F25 is de toekomstige fietssnelweg die de stations van Leuven en Aarschot met elkaar verbindt. De fietssnelweg loopt grotendeels langs de spoorlijn Leuven-Aarschot en biedt zo een autoluw alternatief voor de drukke Aarschotsesteenweg.  

De gemeente Rotselaar heeft recent de fietsverbinding tussen de Abdijlaan en het station van Wezemaal afgewerkt. Dat is een onderdeel van de F25. Met de aanleg van de verlichting is het project klaar voor gebruik. Het is het eerste van drie grote projecten die de gemeente samen met de provincie Vlaams-Brabant in de steigers heeft staan om hun gedeelte van de F25 fietssnelweg tussen Leuven en Aarschot op het grondgebied van Rotselaar te realiseren.

1,8 kilometer nieuwe fietssnelweg klaar

De F25 loopt voor ongeveer 4 kilometer over het grondgebied van Rotselaar. Het project dat nu opgeleverd is, vormt een nieuwe fietsverbinding van 1,8 kilometer met een asfaltstrook van 3,5 meter breed en verlichting over het hele traject. In het voorjaar wordt ook het rustpunt ter hoogte van de Duitsveldlaan verder aangeplant en in een latere fase krijgt de volledige fietssnelweg nog logomarkeringen en bewegwijzering. Volgens schepen van Mobiliteit van Wezemaal Carine Goris zorgt de plaatsing van de verlichting, de inrichting van rustpunten en de beplanting voor een aangename, maar vooral veilige fietsroute. Dat moet meer mensen overtuigen on de fiets te overwegen als alternatief voor de wagen.

De gemeente Rotselaar investeerde in totaal meer dan 532.526,30 euro in deze nieuwe fietsverbinding.

Nog twee andere projecten in de steigers

Naast dit eerste afgeronde project staan er in Rotselaar nog twee andere projecten in de steigers.
In een volgende fase krijgt de F25 een fietsbrug over de Langestraat als onderdeel van de heraanleg van de stationsomgeving van Wezemaal door Infrabel.
En in een derde fase legt de provincie Vlaams-Brabant het vervolgtraject van 2,5 kilometer aan waar het ter hoogte van de Bert Leysenlaan via een fietstunnel onder de sporen aansluiting krijgt met de plannen van buurstad Aarschot.   Gedeputeerde van Mobiliteit Tom Dehaene wil met dit project grote stappen zetten bij de realisatie van de F25 en het creëren van een veilig en snel mobiliteitsalternatief voor pendelaars tussen Aarschot en Leuven. Volgens Tom Dehaene zijn op vrijwel heel de route momenteel plannen klaar om de F25 op relatief korte termijn aan te leggen. Op die manier moeten meer inwoners overwegen om de fiets te verkiezen boven de auto.

Geef een reactie