Aankomst van Baloise Belgium Tour in Scherpenheuvel ideaal beveiligd

Scherpenheuvel was klaar voor de aankomst van de Baloise Belgium Tour. Dat was een stevige klus voor de technische dienst van de stad. De rit eindigde met drie plaatselijke rondes en in een topwedstrijd van dit niveau moet elk detail kloppen.

De aankomst in Scherpenheuvel moest eindigen met een massaspurt en dat gebeurde ook. De laatste rechte lijn is bijna drie kilometer lang zonder ook maar enige hindernis erin. Ideaal dus om de spurttreintjes aan het werk te zetten. Spurten betekent jammer genoeg ook al eens vallen. In Scherpenheuvel is er alles aan gedaan om dat te voorkomen. De organisatie van Baloise Belgium gebruikt het ondertussen bekende systeem van Boplan. Om de aankomstzone optimaal te beveiligen worden zogenaamde Race Barrier geplaatst. Die afsluitingen zijn volledig gemaakt uit schokabsorberende kunststof. De 1.40 meter hoge ‘barrier’ vormt een hoek van 70° met de grond waardoor toeschouwers op voldoende veilige “selfie-afstand” worden gehouden van de rijbaan van de renners. De hekken kunnen naadloos aan elkaar worden verbonden met een tand- en groef verbinding en beschikken over een doorlopende, verzonken advertentieruimte. Door de opklapbare poten zijn ze gemakkelijk te stapelen.

Die race barriers beveiligen de laatste 300 meter van de aankomstzone. Tussen 300 meter en 500 meter staan nadars maar ook die zijn schuinaflopend. Er zijn dus geen uitstaande pootjes meer waar de renners kunnen tegen aan rijden.

De eilandjes in het midden van de weg worden beveiligd door totems. Die zijn schokabsorberend en ze maken geluid als de renners afkomen.

De spurt verliep zonder enig probleem. Met deze infrastructuur worden dramatische ongevallen zoals dat met Fabio Jakobsen erg uitzonderlijk.

Geef een reactie