Doeners.be brengt maatwerkbedrijven korter bij reguliere economie

Reguliere bedrijven besteden vaak specifieke deeltaken van hun productieproces uit aan de zogenaamde maatwerkbedrijven, vaak ook de sociale economie genoemd. Die geven werk aan mensen die omwille van hun specifieke omstandigheden minder vlot terecht kunnen op die reguliere arbeidsmarkt.
De uitbesteding kan zeer breed gaan. Van assemblage, drukwerk, verpakken, tot groenwerk. De uitbesteding gebeurt ook aan marktconforme prijzen. Toch blijkt uit onderzoek van de provincie Vlaams-Brabant dat bedrijven uit de reguliere en sociale economie elkaar moeilijk vinden. Volgens Ann Schevenels, gedeputeerde voor economie en het Europees Fonds voor Regionale Ontwikkeling, weten reguliere bedrijven niet waarvoor ze in eigen regio kunnen aankloppen bij sociale-economiebedrijven.
Daarom startte de provincie Vlaams-Brabant het platform http://www.doeners.be op. Potentiële klanten krijgen daar inzicht in het producten- en dienstenaanbod van de sociale economie. Bedrijven uit de reguliere economie kunnen er op zoek gaan naar een geschikte partner. Op een trefwoord, activiteit of regio zoeken, maken dit eenvoudig. Verder kunnen zij onder meer via het prikbord hun zoekertje plaatsen, waar sociale-economiebedrijven direct kunnen reageren. Omgekeerd biedt het platform de lokale sociale-economiebedrijven de kans hun diensten in de verf te zetten.
Een toekomst met meer opportuniteiten
Volgens Geert Janssens, gemeenteraadslid in Scherpenheuvel-Zichem en professioneel chief economist bij het forum voor geëngageerd ondernemen Etion, doet de sociale economie wat de reguliere economie niet doet. Zij beschikt over bepaalde expertises en vaardigheden, nodig om in te spelen op de vaak complexe maatschappelijke transitie naar deglobalisering, digitalisering, verduurzaming en inclusie. Geert Jansssens gelooft sterk in de symbiose tussen beide sectoren.
Hij ziet naast deze troeven nog belangrijke tendenzen die de lokale sociale economie zullen boosten. Arbeidskrapte is er één van. Robotisering en de inzet van AI zorgt er daarnaast voor dat bepaalde handicaps gecompenseerd worden en meer taken toch in de sociale-economiebedrijven kunnen worden uitgevoerd. Maar de grote gamechanger zou volgens hem bijvoorbeeld een koolstoftaks kunnen zijn, waardoor producten die veraf geproduceerd worden, duurder worden. Dat vergroot de concurrentiële slagkracht van de sociale economie.
De Vlaspit uit Scherpenheuvel werkt in enclave voor Mobix
Mobix is een bedrijf uit de groep CFE. De divisie Rail van Mobix biedt expertise op het vlak van bovenleidingen, signalisatie en de aanleg van spoorwegen. De divisie Utilities is gespecialiseerd in het plaatsen van openbare verlichting, het installeren van datanetwerken voor telecommunicatie en de beveiliging en het aanleggen van distributienetwerken voor gas en elektriciteit voor zowel hoog-, midden- als laagspanning
Mobix werkt al sedert 2017 samen met De Vlaspit uit Scherpenheuvel. Twee ploegen van telkens drie werknemers van De Vlaspit voeren, samen met hun begeleider, een aantal deeltaken uit van de infratructuurwerken die Mobix doet voor de spoorwegen. Een enclave noemen ze dat.
De twee partijen vonden mekaar omdat het voor Mobix niet makkelijk was om arbeiders te recruteren met het juiste profiel. Veel werkgevers worden vandaag geconfronteerd met die krapte op de arbeidsmarkt. De Vlaspit had echter al heel wat expertise opgebouwd op vlak van bouw en renovatie en was op zoek naar langdurigere opdrachten.
Een van de ploegen van De Vlaspit werkt als ondersteuning van het team van Mobix. De tweede ploeg werkt intussen al zelfstandig maar onder constante begeleiding. Op termijn zouden de maatwerkers moeten kunnen doorstromen naar Mobix zelf.
Je kan verder lezen na de afbeelding

Internationaal gewaardeerde keramiste werkt samen met dagcentrum Den Ateljee
Ann Van Hoey – mevrouw Mark Uytterhoeven – is een internationaal gelauwerde keramiste en designer. Ze vond de ideale partner in Den Ateljee uit Wezemaal, een dagcentrum voor volwassenen met een beperking. Samen creëren ze keramieken kommetjes, onder de merknaam A+A. Met de A van Ann en de A van Den Ateljee. De kommetjes staan ondertussen op beurzen en in designwinkels van Londen tot Parijs.
An Van Hoey koesterde een grote bewondering voor kunstenaars die met hun ontwerp net dat stapje verder gaan, die maatschappelijk iets in beweging willen zetten. Ze wilde niet gewoon de zoveelste kom ontwerpen, An was op zoek naar iets extra’s. En zo kwam ze terecht bij Den Ateljee.
Bij de keramiekafdeling van Den Ateljee waren ze enthousiast over de samenwerking. Want soms moeten ze zoeken om genoeg creatief werk voor hun mensen te vinden. De mensen die er werken hebben vaak een handicap of andere problematiek, waardoor ze moeilijk een job vinden op de gewone arbeidsmarkt. Daar moest Ann uiteraard rekening mee houden in haar ontwerp. Ze moest de moeilijkheidsgraad, de techniek en de afwerking afstemmen op de persoonlijke vaardigheden van de gasten van het dagcentrum. Na wat denk- en testwerk, slaagde Den Ateljee er perfect in. Materialise uit Leuven zorgde voor 3D geprinte plastieken kommetje en die worden in Den Ateljee in klei omgezet.
Ann Van Hoey ging praten met haar vertrouwde partner Serax, fabrikant van woonaccessoires. Die waren meteen bereid om de A+A kommetjes te verdelen. De samenwerking met Ann Van Hoey en Serax gaf een boost aan de economische werking en professionaliteit van Den Ateljee. Maar de mens, het sociale, blijft altijd centraal staan. Een realistische inschatting van de beschikbare capaciteit als de bestelling binnenkomt, zorgt dat de werkdruk voor de werknemers niet te hoog wordt.
Je kan verder lezen na de afbeelding

Entiris levert kwaliteit voor transportbedrijf Entiris
Maatwerkbedrijf Entiris heeft vestigingen in Diest en Aarschot. In Aarschot werken ze onder meer samen met het transportbedrijf H. Essers. Dat bedrijf is een internationale speler op vlak van logistiek en transport.
Essers werkt al lang samen met maatwerkbedrijven. Ronn Heselmans geeft aan dat dit vooral een gevolg was van de vraag van de klanten naar meer specifieke klussen zoals bestickering of het toevoegen van iets extra’s aan hun verpakking. Essers kwam 15 jaar gelden bij Entiris uit Aarschot terecht. Volgens Heselmans levert het maatwerkbedrijf hoge kwaliteit af. Ze zijn ook bijzonder flexibel en kunnen snel schakelen indien nodig.
Je kan verder lezen na de afbeelding

Maatwerkers van Entiris op de vloer bij CleanLease
CleanLease is een groep van industriële wasserijen die gespecialiseerd is in het reinigen van textiel voor ziekenhuizen, zorginstellingen en vakantieparken. Bij CleanLease in Aarschot wordt voornamelijk het linnen van Gasthuisberg, UZ Leuven verwerkt. Dagelijks worden zij daarin ondersteund door medewerkers van maatwerkbedrijf Entiris.
Het bedrijf wast het vuile linnen van de klanten en daarna gaat het afgewerkt terug naar de klant. Ze wassen bij CleanLease zowel alles wat met de kamer te maken heeft zoals kussenslopen, lakens en washandjes, maar ook de beroepskledij van het verplegend personeel. Veel van dat werk gaat machinaal maar daarnaast zijn er toch heel wat artikels die manueel moeten verwerkt worden.
In 2012 is de samenwerking met Entiris opgestart. In het begin ging het over het op elkaar stapelen en verpakken van de washandjes. Vandaag is de samenwerking uitgebreid en werken er ondertussen ook vier tot zes maatwerkers van Entiris op de werkvloer mee aan de machines. Ze mogen daar geregeld switchen van machine en laten hen op die manier ontdekken waar ze goed in zijn.

