Automaten met menstruatieproducten in alle middelbare scholen in Aarschot

Geen enkele vrouw zou zich zorgen mogen maken over waar het volgende maandverband vandaan moet komen dat ze nodig heeft. In Aarschot waren vandaag, op Internationale Vrouwendag, acties in dat kader.

Voor burgemeester Gwendolyn Rutten heeft elke vrouw dezelfde rechten. Het is daarom evident dat, net zoals toiletpapier, ook maandverband vrij toegankelijk is in de publieke ruimte. Met de actie ‘Aarschot goed geregeld’ gaan ze het engagement aan om maandverband gratis toegankelijk te maken in de stad.

Gratis maandverband in secundaire scholen

De actie zal in verschillende fasen verlopen. De scholen zijn eerst aan de beurt. Met zeven middelbare scholen is Aarschot een echte scholenstad. Onderzoek toonde aan dat meisjes die geen menstruatieproducten kunnen kopen, regelmatig thuis blijven en dus lessen missen. Dit heeft uiteindelijk een invloed op de leerprestaties. Bovendien vergeten meisjes al eens menstruatieproducten mee te nemen. De drempel om dan maandverband aan het secretariaat te vragen, is groot. Daarom komt in elke secundaire school een automaat met gratis maandverband in de meisjestoiletten.

De keuze valt op maandverband omdat uit onderzoek blijkt dat dit bij meisjes nog steeds het populairste menstruatieproduct is. De totale investering bedraagt 9058 euro. Daarmee koopt de stad 8 automaten aan en voorzien ze een starterspakket van 200 doosjes maandverband voor elke school. In elk doosje zitten 2 maandverbanden.

Ook de ouderraad van SJCA startte een project rond menstruatiearmoede en zorgde ervoor dat er op beide campussen gratis menstruatieproducten aanwezig zijn in de meisjestoiletten.

Burgemeester Gwendolyn Rutten wil echter nog verder gaan. In een volgende fase plaatsen ze automaten in de
toiletruimtes van de stadsdiensten (sporthal, cultureel centrum, jeugdcentrum De Klinker…) en in de openbare toiletten.

Gelijke Kansen

Gelijke Kansen voor iedereen houdt ook in dat menstruatieproducten vrij toegankelijk moeten zijn ongeacht de middelen die je hebt. De cijfers rond menstruatiearmoede zijn dan ook niet min. Onderzoek van Caritas Vlaanderen door Thijs Smeyers toont aan dat in Vlaanderen 12% van de meisjes tussen 12 en 25 jaar al eens niet genoeg geld heeft gehad om menstruatieproducten te kopen. Bij meisjes in armoede is 15% hierdoor al eens thuis gebleven
van school. Belangrijk daarbij is dat die meisjes niet gestigmatiseerd worden. Menstruatieproducten moeten een basisrecht zijn voor alle vrouwen.

Geef een reactie