UZ Leuven-Gasthuisberg is beste Belgische ziekenhuis volgens Newsweek – AZ Diest haalt top 20

Het gereputeerde magazine Newsweek en dataresearchplatform Statista maken voor het derde jaar op rij een rangschikking bekend van de beste ziekenhuizen in België. Het UZ Leuven-Campus Gasthuisberg, staat overtuigend op kop. Gasthuisberg behaalt een score van 89,55%. Nummer 2, het UZ Gent, haalt 80,28%. Er is dus een stevige kloof tussen de eerste twee.

Opvallend is de score van het AZ Diest – Campus Statiestraat. Zij staan op plaats 19 met een score van 70,50%. AZ Diest haalt dus als klein regionaal ziekenhuis de top 20.

Newsweek vergelijkt meer dan 2000 ziekenhuizen in 25 landen. De rangschikking wordt daarna per land opgemaakt. Je kan een korte versie van het artikel hier bekijken.

Er zijn in België 103 algemene ziekenhuizen die samen 197 vestigingen hebben. Vlaanderen heeft 52 ziekenhuizen met 96 vestigingen.

De 103 ziekenhuizen worden opgedeeld in 7 algemene universitaire ziekenhuizen, 17 ziekenhuizen met universitair karakter en 79 algemene klassieke ziekenhuizen.

Van de 103 Belgische ziekenhuizen is 28% openbaar, dat wil zeggen dat ze worden beheerd door een overheidsinstantie (gemeente, intercommunale, provincie, gewest, enz.), en is 72% privé en georganiseerd als vzw. Die laatste zijn historisch gezien uitvloeisels van religieuze ordes, mutualiteiten, vrije universiteiten of vroegere bedrijfsziekenhuizen.

De cijfers over het aantal ziekenhuizen dateren van 01.01.2019. Allicht zijn die niet meteen fel gewijzigd. De bron is de Federale Overheidsdienst Volksgezondheid.

One comment

Geef een reactie