Muur van Meulstee doet creatieve suggesties opborrelen

Aannemer BESIX Infra is aan de laatste fase bezig van de herinrichting van de Turnhoutsebaan in Diest. De befaamde scherpe bochten werden weggewerkt en aan beide zijden van de weg komen vrijliggende fietspaden. De uitvoering hiervan vraagt veel meer ruimte en dat blijkt toch niet evident. Besix moest een gedeelte van de Langeberg afgraven. Daarbij kwam nogal wat ijzerzandsteen boven die gedeeltelijk gerecupereerd werd voor hergebruik bij de herstelling van monumenten.

Bij de afgraving van een talud is de stabiliteit een aandachtspunt. Om die te garanderen heeft Besix een keermuur opgetrokken en daar zijn de meningen over verdeeld. Over een afstand van 158 meter wordt een vijf meter hoge wand in gewapend beton stevig verankerd in een horizontale vloerplaat van 80 centimeter dik. Het beton wordt ter plaatse gestort in structuurmatten die tegen de systeembekisting werden gemonteerd. Besix maakt zich sterk dat de muur de look van ijzerzandsteen nabootst door het gebruik van gekleurd bruin beton en een gewervelde structuur. Daardoor wordt volgens de aannemer de keermuur optimaal geïntegreerd in het landschap.

Uiteraard veroorzaakt deze situatie een stroom reacties op Facebook. Een aantal mensen vinden de muur gewoon lelijk maar er komen ook creatieve voorstellen. Op de facebookpagina “Ge zijt écht van Meulstée” stellen lezers voor om er een street-art kunstenaar op los te laten. Onder meer Tuzq uit Scherpenheuvel-Zichem wordt genoemd. De suggestie om de muur te laten begroeien met planten lokt nogal wat enthousiasme uit. Er komen zelfs concrete voorstellen over het soort van planten dat daar dan moet ingepland worden. Die suggestie lijkt overigens ook realiteit te worden. De werf is de verantwoordelijkheid van het Vlaams gewest en daar bevestigen ze er aanplantingen komen in de zone boven de muur waardoor de huidige kale berg op termijn verdwijnt en de zone weer een groene aankleding krijgt.

Aannemer Besix is nu tot half maart bezig met de laatste afwerkingen, zoals de aanvulling achter en de funderings- en betoneringswerken van het fietspad voor de muur. Vanaf half februari wordt het kruispunt van de Turnhoutsebaan (N127) met de Citadellaan (R26) aangepakt. Tegen eind april zullen de werken volledig afgerond zijn en is de Turnhoutsebaan opnieuw open voor alle verkeer.

Geef een reactie