Problemen in zeer populaire Recycle-app opgelost

In de facebookgroep “Ge zaa van Scherpenheuvel-Zichem as ge…” ontstond discussie over de Recycle-app. Dat is een app van Fost Plus en Bebat met alle nuttige informatie over sorteren , recycleren en afvalophaling. De app is ontwikkeld in samenwerking met de afvalintercommunales, onder meer ook Ecowerf.

Het waren de datums voor de ophaling van karton in Scherpenheuvel-Zichem die voor twijfel zorgden in de groep. Sommige datums zouden dubbel in de app staan maar er zouden ook verkeerde datums instaan. Een groepslid beweerde zelfs dat ze zich per mail geïnformeerd had en dat de app niet meer zou ondersteund worden.

Opdeling in zones was oorzaak van onduidelijkheid en fouten

Een gedeelte van de onduidelijkheid werd door de groepsleden zelf opgelost. Scherpenheuvel-Zichem is opgedeeld in een zone Noord en een zone Zuid en dat onderscheid is niet altijd voor iedereen even duidelijk.

Diensthoofd Communicatie van Ecowerf Jos Artois bevestigt dat er problemen geweest zijn met het inbrengen van de datums voor Scherpenheuvel-Zichem en ook voor Tienen. De invoer van de gegevens in de app gaat deels automatisch, maar deels ook manueel. Dat is een bijzonder complex werk omdat het voor alle fracties afzonderlijk moet gebeuren. Ondanks het feit dat de ontwikkelaars grote aandacht hebben om verkeerde gegevens te vermijden sluipen er toch af en toe fouten in. Dit was recent het geval met de aanduiding van de ophaling van pmd in Tienen. Daardoor hebben een aantal inwoners hun pmd te vroeg buiten gezet. Ook bij de in zones opgedeelde ophalingen in Scherpenheuvel-Zichem waren fouten. Die hadden een technische oorzaak. Volgens Jos Artois waren die fouten echter allemaal opgelost op 15 januari. In de genoemde facebookgroep melden lezers echter nog steeds fouten voor Scherpenheuvel-Zichem. Ecowerf zal daarom een extra gegevenscheck doen.

App volledig vernieuwd en gebruiksvriendelijker gemaakt

Jos Artois spreekt manifest tegen dat de app niet meer ondersteund wordt. Integendeel zelfs, Recycle werd vorig jaar zelfs volledig vernieuwd en versterkt, hij is gebruiksvriendelijker en biedt meer mogelijkheden. In onze regio hebben zo’n 40.000 inwoners de app geinstalleerd, dit is in verhouding met het aantal inwoners het hoogste van heel België. Reden genoeg dus, om het stukje software verder uit te bouwen.

Een paar handige features van de app
  • Het extreme winterweer toonde deze week aan dat Recycle bijzonder nuttig kan zijn. Sommige straten waren niet bereikbaar voor de huisvuilophalers. Inwoners van die straten kregen daarvan een melding via de app.
  • De app geeft je een maandelijks ook overzicht van alle ophaalmomenten, je krijgt de meest recente nieuwtjes die je helpen om je huisvuil altijd op de juiste dag buiten.
  • Als er zwerfvuilacties zijn of er wordt een Repair-café georganiseerd in je buurt, dan krijg je daar een melding van via de app.
  • Op basis van je adres ontdek je alle beschikbare inzamelpunten in je buurt of inzamelpunten waar jij toegang tot hebt. Van glasbol tot recyclagepark, met openingsuren en een kaart die je de weg wijst. Z
  • De sorteerregels zijn niet altijd voor iedereen even duidelijk. Mag dat yoghurtpotje in de pmd-zak? Wat doe ik met mosselschelpen? En waarom mogen batterijen niet bij het restafval?
    De sorteergids legt je correct uit hoe je kan sorteren en dus ook recycleren.
Ecowerf informeert

Ecowerf steekt heel veel werk in informatie van de klanten. Elk najaar maken ze afvalkalenders voor 27 gemeenten en steden. Dat zijn zo’n 800 ophaalrondes op 33 verschillende versies van de afvalkalender voor 435.000 inwoners.
In december werden de kalenders bedeeld in elke brievenbus. Uit onderzoek weten ze bij Ecowerf dat 92% van de inwoners de afvalkalender bijhouden als informatiebron. De kalenders zijn ook ter beschikking op de website. Die heeft meer dan 10.000 bezoeken per week. Al die gegevens worden ook ingebracht in Recycle-app.

One comment

Geef een reactie