Schaatsliefhebbers in het Hageland mogen allicht de ijzers opnieuw opbergen

De goesting om te schaatsen is bij veel mensen bijzonder groot. Dat heeft uiteraard met de ophokking in het kader van covid-19 te maken. De ijzers aanbinden zit er echter zeer waarschijnlijk niet echt in.

De provincie Vlaams-Brabant kondigde eerder deze week een schaatsverbod af in de provinciedomeinen. Dat heeft deels te maken met de condities van het ijs maar allicht is ook de handhaving van de samenscholingsregels een deel van de verklaring. Daarmee konden we de ideale plek om te schaatsen meteen schrappen. Geen pirouettes in de Halve Maan dit jaar.

De Demer is geen evidente optie. Niet dat de rivier momenteel geweldig stroomt maar een dikke ijslaag lijkt toch niet meteen haalbaar. Overigens verbiedt ook beheerder VMM om te schaatsen op de Demer.

Er zijn nog wel wat andere opties waar je de schaatsijzers zou kunnen boven halen maar het stadsbestuur van Diest bepaalt dat het ijs minimaal 12 centimeter dik moet zijn. Zelfs na enkele nachten stevige vorst is dat niet haalbaar. Bovendien moet je rekening houden met het samenscholingsverbod. Het maximum van 4 mensen zou allicht moeilijk te handhaven zijn.

Wat in Diest niet mag, kan misschien in Scherpenheuvel-Zichem. Daar hebben ze de laatste jaren geweldige vennen aangelegd die misschien mogelijkheden bieden. Maar ook hier komt er geen soelaas. Op de website van de stad staat deze melding:

Nu we al een aantal ijsdagen gehad hebben, begint het bij velen te kriebelen om de schaatsen nog eens aan te binden. 

Momenteel is het echter verboden om in onze stad te schaatsen op bevroren plassen of vijvers.

We zijn druk in de weer om de piste te onderzoeken om schaatsen toch mogelijk te maken. Iedereen kan wel een verzetje gebruiken in deze coronatijden! Maar hiervoor moet eerst aan een aantal voorwaarden voldaan zijn. Zo moet de eigenaar van de locatie toestemming geven en moet het ijs dik genoeg zijn. Bovendien zullen er, als het zover is, beperkingen gelden want samenscholingen blijven verboden. Ook op het ijs gelden de coronamaatregelen, zo mag je met niet meer dan vier mensen samen schaatsen en hou je anderhalve meter afstand, behalve uiteraard met mensen uit je eigen gezin of bubbel.

Hou onze website en facebookpagina in de gaten, als de burgemeester beslist dat er toch mag geschaatst worden, verneem je het hier.

Alle hoop rust dan op Aarschot. Daar hebben ze ook wel wat plassen om een schaats te rijden. Maar ook wordt de illusie al meteen getemperd. Op Facebook en op de website meldt het stadsbestuur dat er geen groen licht is voor liefhebbers van het stijf bevroren ijs. Schaatsliefhebbers kunnen de ijzers dus opnieuw invetten en opbergen. Het zal voor een volgende strenge winter zijn en die komen steeds minder voor.

Geef een reactie