Passage NH90 in Schaffen wordt allicht een zeldzaam fenomeen (+film)

Film | Freddy Ector

Het was vorige vrijdag een druk dagje voor de militaire vliegveld in Schaffen. Vooral de passage van de A400M lokte veel aandacht. Eerder op de dag dropte een NH90 helikopter een artilleriestuk. Dat is een operatie die we in de toekomst allicht wat minder zullen te zien krijgen. Defensie besliste namelijk vorig jaar al om de NH90 TTS helikopters minder te laten vliegen. Het voorziene budget van 1000 vluchturen per jaar wordt ingekrompen naar 600 uur.

België heeft 8 NH90 helikopters. Vier zijn van het type Tactical Troop Transport (TTH) en zijn gestationeerd in Bevekom. De andere vier zijn van het type Nato Frigate Helicopter (NFH) en zijn gestationeerd in Koksijde. Je kan die verschillende types herkennen aan de kleur. De TTH modellen zijn groen, de NFH modellen zijn grijs.

De toestellen moesten de paradepaardjes van de luchtmacht worden maar na amper zeven jaar lijken ze eerder voor een financieel debacle te gaan zorgen. Volgens de goed geïnformeerde website Belgian Defence News is vliegen met een NH90 10.000 tot 15.000 euro per uur duurder dan vliegen met een F16. Dat heeft onder meer te maken met de erg zwakke industriële ondersteuning. De NH90 wordt geassembleerd door NHIndustries. Dat is een partnership tussen Airbus Helicopters, Leonardo Helicopters en Fokker Aerostructures. Het consortium zou er niet in slagen om tijdig en voldoende wisselstukken aan te leveren. Verder moeten de toestellen na amper zeven jaar al een zeer dure upgrade krijgen. Defensie beschikt momenteel ook niet over voldoende geschoolde helikoptertechnici om het onderhoud te kunnen garanderen.

De beslissing om het aantal vlieguren drastisch te verminderen is enkel bedoeld voor de vier TTH-toestellen. Op de inzet van de vier NFH-toestellen kan maar moeilijk bespaard worden Die zijn nodig voor search & rescue op zee en voor de ondersteuning van onze fregatten.

Die beslissing kan echter dramatische gevolgen hebben voor de bemanning. Zij moeten een quotum vluchturen halen om hun brevetten te behouden. Dat was vorig jaar al een probleem toen twee helikopters werden ingezet in Mali.

Eigenlijk komt de volledige helikoptercapaciteit van defensie onder druk te staan. Eerder werd ook al beslist om de AgustaA109 versneld af te bouwen. De marine heeft dan nog twee Alouette III in dienst maar die vliegende glazen bolletjes zijn ondertussen 50 jaar in dienst is en verdwijnen nog dit jaar uit de lucht. Dat is dan weer een probleem voor de inzetbaarheid van het Special Operations Regiment. Zij hebben de heli’s nodig om hen op minder bereikbare plaatsen te droppen.

Op woensdag 10 februari stelt kamerlid voor Open VLD Jasper Pillen een mondelinge vraag over deze problematiek tijdens de Commissie voor Landsverdediging. Pillen pleit voor de ontwikkeling van een visie op de helikoptercapaciteit van defensie en op een samenwerking met Nederland en Duitsland.

Een citaat uit de tekst van Jasper Pillen

 Als men vindt dat de helikopter een toekomst heeft binnen de Belgische Defensie, wat ik alvast doe, moet men nu visie ontwikkelen en relatief snel schakelen. Bij de berichtgeving over de toekomst van de NH-90 TTH werd gefluisterd dat Defensie de aankoop van “10 à 15 Light Utility Helicopters (LUH)” zou overwegen. Ik denk dat we moeten vermijden de kar voor het paard te spannen. Essentieel is dat we eerst nadenken over de opdrachten en taken voor nieuwe heli’s en dan daarop geënt de markt op gaan. Vlug een vijftiental LUH-heli’s aankopen om ‘iets’ (wat dat ook is!) te doen, zou geen zorgvuldig beleid zijn. We kunnen niet langs het beperkte budget heen maar we moeten wel eerst een visie ontwikkelen. Het voordeel is dat momenteel een hele reeks bijzonder goeie, relatief goedkope en door onze partners gebruikte toestellen op de markt te vinden zijn.

Samenwerking op het vlak van heli’s is zowel een noodzaak als een kans. Het biedt de kans onze Krijgsmacht verder te integreren met onze partners en het antwoordt op de noodzaak om kosten te sparen én toch actief te blijven met verschillende types helikopters. Een nauwere samenwerking met Nederland (het Nederlandse Defensie Helikopter Commando is een interessant concept) is daarbij een optie. Onze marines zijn al geïntegreerd en Nederland beschikt over een grote vloot NH90-NFH. Ook Duitsland komt als gebruiker zo op de radar.

Geef een reactie