Norbertijnen van Averbode gaan rundsvlees van eigen boerderij verkopen

De abdijgemeenschap in Averbode schakelde ongeveer tien jaar geleden over naar een slim economisch model waarin productie en distributie efficiënt met mekaar verweven zijn.

De kern van het model is een korf producten die gerelateerd kan worden aan het monnikenleven. De korf bestaat uit peperkoek, kaas, bier, brood, speculaas, ambachtelijk ijs, broodmix en wijn.

De productie van de meeste van die producten is uitbesteed aan kwalitatief goed aangeschreven producenten. Het bier wordt gebrouwen bij Brouwerij Huyghe, de kaas wordt gemaakt bij Milcobel, het brood wordt gebakken bij La Lorraine Bakery Group en de peperkoek komt van Vondelmolen. Voor het ijs selecteerden de paters maatwerkbedrijf Heide Atelier uit Schriek. De wijn is een verhaal apart. Die werd pas vorig jaar geïntroduceerd en komt uit de wijngaarden van een vervallen Norbertijnerabdij in Foncaude.

Abdijboerderij is belangrijke schakel

De eigen abdijboerderij is een belangrijke schakel in het productieproces van de Norbertijnen. Daar lopen meer dan honderd runderen rond die de productie van de melk verzekeren. Een deel van de veestapel is ook bedoeld voor vleesproductie. Tot op heden werd dat vlees verwerkt in de abdijkeuken en in de keuken van Het Moment. De Norbertijnen gaan nu ook een beperkte voorraad ter beschikking stellen van de klanten.

Wie geïnteresseerd is moet zich inschrijven voor de nieuwsbrief van de Norbertijnen. Daar wordt aangekondigd wanneer er geslacht wordt. Wie eerst bestelt is ook eerst aan de beurt. Je kan dus niet reserveren.

Het vlees wordt vacuüm verpakt in paketten van ongeveer 8 kilogram. De inhoud:

  • 2 kg entrecote, filet pur en biefstuk – verpakt per 2 stuks
  • 1,5 kg stoofvlees – verpakt per 0,5 kg
  • 0,5 kg rosbief
  • 1 kg rundsgehakt ongekruid – verpakt per 0,5 kg
  • 1 kg rundshamburgers – verpakt per 2
  • 1 kg braadworst (gemengd) – verpakt per 2
  • 0,5 kg chipolata (gemengd) – verpakt per 2
  • 0,5 kg gehakt (gemengd)
Boerderij volledig door technologie gestuurd

De paters investeerden een paar jaar geleden in de meest moderne landbouwinfrastructuur. De nieuwe koeienstal is volledig door technologie gestuurd. De koeien worden 24/24 en 7/7 gemonitord. Het systeem kan zien als de dieren ziek of drachtig zijn. Koeien die moeten gemolken geworden krijgen prikkels om zelf aan de melkrobot te gaan aanschuiven. Het melken gebeurt volledig automatisch. Het eten voor de dieren wordt meerdere keren per dag aangevoerd door volautomatische wagens en het mest wordt afgevoerd door transportbanden. De stal werd uitgerust door GEA Farm Technologies. De investeringen in infrastructuur bedragen ongeveer 2,5 miljoen euro.

Geef een reactie