Verborgen pareltjes, bekende popklassiekers en spijkerharde hardcore in de Week van de Diestse muziek

Livemuziek moeten we voorlopig nog even missen maar dat betekent niet dat er niks gebeurt in muzikaal Hageland. Eén van de boeiendste projecten die recent opdoken is de Week van de Diestse Muziek van Jeugd in Diest. Het is de bedoeling om van 8 tot en met 14 februari muziek waarvan de roots in Diest zitten, zo veel mogelijk in de kijker te zetten. De actie loopt parallel met de Week van de Belgische muziek, een liefdesverklaring aan de Belgische muziekscene die een hoogtepunt krijgt op Valentijn.

Je kan de Week van de Diestse muziek volgen via een playlist op YouTube. De samenstelling gebeurt door het publiek. Ook jij kan dus meestemmen. Dat gebeurt door een YouTube-link in de comments op de Facebookpagina van het event te posten. Die vind je hier https://www.facebook.com/JDDiest

Let op, er moet een duidelijke link zijn met de muziek die je aanbrengt en de stad Diest.

Je kan de lijst checken door een QR-code te scannen. Die vind je op de affiches van het event bij de Diestse handelaars, op de facebookpagina van het event of gewoon onder deze tekst. Je kan ook deze link gebruiken.

Je kan verder lezen na de afbeelding

Van zeemzoeterig naar spijkerharde hardcore

Er staan ondertussen 58 (zondagmiddag) tracks in de lijst. Die onderbouwen het statement dat Diest een bijzonder rijke muziekscene heeft maar ze tonen ook aan dat die muziekscene bijzonder divers is. Het boeiende maar soms onbekende verleden komt aan bod maar er staan ook zeer recente tracks online. Je kan wegdromen bij een zeemzoeterige ballad maar even verder wacht een loeiend harde punkerige hardcore song of een ritmische DJ-set.

Het is onmogelijk om al dat fraais hier aan bod te laten komen maar we overlopen toch kort een paar opvallende tracks en vaststellingen.

The Scabs kunnen op hun eentje makkelijk een hele lijst vullen maar met So called friends en Hard Times staan er maar twee nummers van de oerband uit Diest in het lange rijtje. Guy Swinnen vinden we ook solo in de lijst met het pareltje One for the soul van het album Burn The Bridges uit 2008. Dat postte hij zelf op de pagina met de commentaar “Onder het motto eigen lof stinkt”. In dit geval mag dat. De song is een meerwaarde voor de lijst maar allicht weinig bekend bij het publiek.

Zoon Lee Swinnen staat dan weer opvallend vaak in de lijst maar die doet dat onder drie verschillende gedaantes, telkens als leadzanger van respectievelijk Tubelight, Double Veterans en Frankie Traandruppel.

In het rijtje “kunnen niet ontbreken” noemen we Jasper Erkens, Kathleen Vandenhoudt en Liliane Saint Pierre. Uiteraard noteert ook The me in You in het prettige lijstje maar dat doen ze niet met hun grootste hit Girl in Armour, wel met Out of the blue.

Wie zeker opvalt is Feliz, een trio uit Kaggevinne dat al een paar jaar uitpakt met boeiende Nederlandstalige popmuziek. Leadzangeres Lise Reyners staat ook solo in de lijst onder het pseudoniem Lizzy. Solo schakelt ze over naar Engelse lyrics.

Vorig jaar dook Verlin plots op in verschillende muziekkroegen in de regio. Verlin is het project van Pascal “de Calle” Verlinden. De Calle baatte ooit nog Het Paenhuys uit in Diest. In die punkkroeg speelden de toen nog piepjonge Scabs een van hun eerste optredens. Jawel, als punkband. Verlin staat in de lijst met het nummer Without you en daar zingt Willemijn de Krey in mee, een artieste die veel meer in haar mogelijkheden heeft dan de backing vocals in een voor de rest vrij verdienstelijke band. De clip is gemaakt door Camille Thys, kammetje voor de vrienden. Dat is een nog erg jonge en altijd in het zwart geklede fotografe en cineaste met een grote toekomst.

Het is de bedoeling dat de lijst in een reeks handelszaken in Diest gedraaid wordt. Sabamgewijs komt dat de artiesten goed uit en zo kan de pleister op de coronawonde enigszins soelaas brengen. Allicht zullen een paar van die handelaars aan de volumeknop draaien als Rotzak aan de beurt is. Hun muziek drijft op spijkerharde hardcore gitaren. De liefhebbers schakelen dan graag een volumestreepje bij, de anderen draaien allicht een streepje terug. Rotzak staat inmiddels op Bruut, het themakanaal van Stubru. Goed bezig dus! Rotzak is overigens niet de enige band die graag snoeihard uithaalt maar dat laten we u graag zelf ontdekken.

Diest is duidelijk zijn verleden niet vergeten. Eén van de monumenten van de Diestse popmuziek zijn The Bats, het project van René en Robert Vlayen. René Vlayen zou later carrière maken als zaakvoerder van productiehuis R.V. Productions. Met De Kotmadam, Lili en Marleen, De zonen van Van As maar toch vooral Gaston en Leo surft hij mee op het succes van de Vlaamse commerciële TV.

Broer Robert Vlayen richtte Octopus op. Ook die groep staat in de leuke lijst van Diestse popmuziek. Met olifantenpijpen en schouderlang haar.

Het initiatief van Jeugd in Diest is bijzonder verdienstelijk. Er zitten wel twee beperkingen in het concept. Je kan alleen maar artiesten en tracks selecteren die op YouTube staan. Jeugd in Diest heeft daar een keuze moeten maken maar YouTube is geen slechte optie. Niet alleen omdat er vrij veel muziek op het platform staat maar ook omdat het een kanaal is dat breed verspreid is bij het publiek. De tweede beperking is de keuze om enkel artiesten te selecteren met eigen werk. Ook dat is begrijpelijk. Alleen sluit je daardoor onder meer erg verdienstelijke projecten en artiesten uit zoals Cosmo’s Foger-T en Sus Exelmans.

Geef een reactie