A400M zorgt voor spektakel boven het Hageland | met film

Film – Freddy Ector | Coverfoto – Joert Bertels

Het Hageland heeft vorige vrijdag voor de eerste keer echt kennis gemaakt met de nieuwe A400M van defensie. Op de middag stond het toestel nog op Melsbroek volgens de flight tracker Flightradar24. Vlak na de middag trok de Airbus echter een vluchtlijn op het scherm vanuit Beauvechain naar Schaffen.

Daarna toerde het vliegtuig gedurende lange tijd boven de regio. De bemanning probeerde daarbij een reeks aanvliegroutes uit naar de droppingzone van Schaffen. Ze vlogen eerst een paar lussen in oostelijke richting via Beringen en Lummen en daarna gingen ze meer noordelijk vliegen richting Tessenderlo om terug te keren naar Schaffen.

Na het uitproberen van die aanvliegroutes ging het toestel de hoogte voor vrijevalsprongen verkennen. Toen de A400M opnieuw daalde volgde enigszins verrassend nog een drop van parachutisten op de DZ in Schaffen. Die manschappen hebben dus de urenlange verkenning van de regio van binnen in het vliegtuig kunnen meemaken.

Je kan verder lezen na het filmpje

Het was vrijdag overigens erg druk in het militaire luchtruim tussen Schaffen en Beauvechain. In de voormiddag passeerde nog een Agusta A-109 helikopter met vracht. Defensie heeft momenteel nog 12 A-109’s in dienst. Dat aantal wordt tegen 2023 verminderd naar 8 toestellen die vooral gebruikt worden voor de opleiding van helikopterpiloten tot en met 2030.

Er kwam ook een Marchetti SF.260D overvliegen. Dat is het toestel dat momenteel vooral bekend is van de stuntformatie van defensie The Red Devils.

De show werd echter gestolen door een passage van een C-130. De voorganger van de A400M passeerde boven Schaffen net nadat zijn opvolger de aandacht van veel spotters urenlang op scherp had gezet. De passages van de C-130 zullen snel worden afgebouwd naarmate er meer A400M toestellen aan België worden geleverd.

Geef een reactie