Studenten geneeskunde actief in mobiel testteam voor covid-19 van UZ Leuven en KU leuven

Op vraag van het Vlaams Agentschap Zorg en Gezondheid startten het UZ Leuven en de KU Leuven op 1 februari 2021 een nieuw mobiele testteam voor COVID-19-testen op. Zij kwamen ondertussen ook in actie. De eerste aanvraag kwam van een basisschool in Galmaarden, waar 150 leerlingen getest werden.

Testen op aanvraag

Een mobiel testteam bestaat uit een coördinator van UZ Leuven en studenten geneeskunde van de KU Leuven. Zij zullen op vraag van diverse organisaties, zoals scholen, woonzorgcentra of andere soorten organisaties, ter plaatse COVID-19-tests kunnen afnemen in het geval van een uitbraak. De teams werken alleen op aanvraag en steeds in overleg met de medische expert binnen de eerstelijnszone.

Studenten geneeskunde engageren zich

De studenten geneeskunde van de KU Leuven hebben het voorbije jaar meermaals een sterk ondersteunende rol opgenomen in de pandemie. “Zo helpen ze mee de druk op het zorgpersoneel te verlichten”, licht professor Paul Herijgers, decaan van de Faculteit Geneeskunde toe. “Ook hun inzet voor dit project is een mooi voorbeeld van hun sociaal engagement en vormt bovendien een waardevolle aanvulling van hun klinische ervaring. De ervaring die onze studenten opdeden in onder meer het testcentrum in campus Gasthuisberg en het afnamecentrum, breiden ze nu uit met het testen van jongere leeftijdsgroepen in scholen.”

Eerste aanvraag

De eerste aanvraag voor een mobiele test kwam van een basisschool in Galmaarden. 150 leerlingen en zo’n 20 leerkrachten werden er getest. De testen vonden niet in de school zelf plaats, maar in een zaal van de gemeente. Op woensdag 3 februari reed het team een tweede keer uit, deze keer naar een basisschool in Relegem waar 210 testen afgenomen werden.

Geef een reactie