Covid-19 | Bekkevoort grijpt drastisch in, Diest volgt situatie op de voet

Het gemeentebestuur van Bekkevoort neemt drastische maatregelen om de uitbraak van covid-19 in de gemeente in te perken. Dat gebeurt in samenspraak met de Eerstelijnszone Demerland en het Agentschap Zorg en Gezondheid. Vorige dinsdag werd het virus vastgesteld bij twee leerlingen van het eerste en tweede leerjaar van ‘t Scholeke in Wersbeek. De leerlingen van die twee leerjaren werden, samen met het personeel van de school, getest. Dat leidde tot een aantal bijkomende besmettingen, ook met de meer besmettelijke Britse variant.

Vorige vrijdag werden daarom alle leerlingen van ‘t Scholeke getest in een mobiel testcentrum in de school zelf. Dat leverde verbazende resultaten op. Er kwamen liefst 52 besmettingen aan het licht. Dat is bijna 1 op 3 van de geteste personen.

Bekkevoort is typisch een gemeenschap met een heel sterke sociale verwevenheid. De kans dat de besmetting nog veel uitgebreider is, is dus reëel. Daarom besloot het gemeentebestuur om de teststrategie nog breder open te trekken.

Extra testen en sluiting van alle scholen

Op vrijdag 22 januari werden de leden van chiro Bekkevoort getest.
Op zondag 24 januari waren een aantal leerlingen en het personeel van GBS De Verre Kijker, kinderen en het personeel van buitenschoolse kinderopvang Ferm en de leden van scouts Assent aan de beurt. Zij konden zich laten testen in het schakelzorgcentrum van de Eerstelijnszone in Rillaar.

‘t Scholeke in Wersbeek werd eerder al gesloten tot en met vrijdag 29 januari 2021. Ook ‘t Minnepoortje in Assent en GBS De Verre Kijker blijven preventief gesloten van maandag 25 januari 2021 tot en met woensdag 27 januari 2021. Voor buitenschoolse kinderopvang Ferm geldt dezelfde maatregel. Die tijdelijke sluiting laat toe om de resultaten van de testen correct te interpreteren en de maatregelen op die basis aan te passen.

Quarantaine

Personeel en de gezinnen van de leerlingen van ‘t Scholeke, ook zij die eerder negatief hebben getest, moeten toch in quarantaine tot en met vrijdag 29 januari. De leerlingen van de twee andere scholen maar ook hun ouders, broers en zussen moeten in quarantaine tot en met woensdag 27 januari. Datzelfde geldt voor de personeelsleden van de scholen. Op dat moment worden de testresultaten geëvalueerd en kunnen bijkomende maatregelen genomen worden.

Buitenschoolse activiteiten

Het gemeentebestuur van Bekkevoort besliste eerder al om een reeks activiteiten in club- of verenigingsverband tijdelijk te verbieden. Het gaat meer specifiek over kampen, stages en activiteiten en de speelpleinwerking, niet-professionele sportieve wedstrijden en niet-professionele sporttrainingen en fysieke lessen en activiteiten georganiseerd in het kader van het deeltijds kunstonderwijs

Diest volgt situatie van nabij

Het sociale weefsel tussen Bekkevoort en Diest is redelijk intens. In coronatijden is de frequentie uiteraard veel lager maar er zijn bijvoorbeeld heel wat kinderen die in Bekkevoort bij een sport- of jeugdvereniging zijn maar in Diest naar school gaan. Daardoor wordt ook in Diest extra aandacht gegeven aan de situatie. De crisiscel staat in nauw contact met de scholen. Indien nodig kan ook hier snel worden opgeschaald.

Geef een reactie