Gouverneur schort alle buitenschoolse activiteiten in Geetbets, Landen en Zoutleeuw op

Na Bekkevoort schorten nu ook Geetbets, Landen en Zoutleeuw hun buitenschoolse activiteiten voor -13 jarigen tijdelijk op. Dat heeft vooral te maken met de uitbraken in buurgemeente Sint-Truiden.

Eerder deze week werden, door enkele uitbraken van COVID-19 in Sint-Truiden, een aantal scholen gesloten. Alle buitenschoolse activiteiten voor kinderen jonger dan 13 jaar werden tot aan de krokusvakantie opgeschort.
Enkele gemeenten uit Vlaams-Brabant grenzen aan Sint-Truiden en het openbare leven is er ook in belangrijke mate gericht op deze stad. Kinderen uit Landen, Zoutleeuw en Geetbets nemen actief deel aan vrijetijdsbesteding of lopen school in Sint-Truiden of omgekeerd.

De voorbije dagen bleek ook dat de coronacijfers in de 3 gemeenten zijn gestegen.
Deze situatie vraagt om een nauwgezette opvolging. Daarom organiseerde de gouverneur van Vlaams-Brabant vrijdagavond een uitgebreid overleg met de burgemeesters van Geetbets, Landen en Zoutleeuw, medische experten van de eerstelijnszone, de Federale gezondheidsinspectie, Agentschap Zorg en Gezondheid en Sciensano.

Een diepgaande kwalitatieve analyse van de medische experts en de contact tracing geeft aan dat de cijfers inderdaad sneller stijgen, maar dat op dit moment weinig besmettingen te linken zijn aan de uitbraken in Sint-Truiden.
Er is dan ook geen reden tot paniek. Toch is extra voorzichtigheid geboden omdat het moeilijk te voorspellen is hoe het virus – en zeker de nog minder bekende ‘Britse’ variant – zich in de komende dagen en weken zal gedragen.

Daarom heeft gouverneur Jan Spooren het besluit genomen om de buitenschoolse activiteiten voor kinderen onder de 13 jaar op te schorten in Landen, Geetbets en Zoutleeuw, en dit tot aan de krokusvakantie (dus tot en met vrijdag 12 februari).
Hiermee wordt de logica gevolgd van de Limburgse gouverneur om deze maatregel in te voeren in alle omliggende gemeenten van Sint-Truiden.
Door diezelfde regeling uit te breiden naar de drie Vlaams-Brabantse buurgemeenten van Sint-Truiden is de aanpak consistent. De beperking in tijd (3 weken) en locatie (3 gemeenten) verzekert ook dat de maatregel proportioneel is.

Het is de bedoeling deze maatregel bij de start van de krokusvakantie te kunnen opheffen zodat de impact voor kinderen en ouders beperkt blijft.

Ook in Bekkevoort werden eerder al de jeugd- en sportactiviteiten opgeschort tot en met 31 januari 2021. Dat heeft dan vooral te maken met uitbraak van covid-19 in kleuter- en lagere school ‘t Scholeke in Wersbeek. Daar werden gisteren alle kinderen en het personeel getest. Bij een eerdere test op de leerlingen van het eerste en tweede leerjaar testten 20 van de 50 kinderen positief. Bij een aantal kinderen werd de meer besmettelijke Britse variant vastgesteld.

Geef een reactie