Militaire luchthaven in Melsbroek krijgt stevige opwaardering om A400M te kunnen ontvangen

De komst van de acht nieuwe militaire transportvliegtuigen Airbus A400M (7 Belgische en 1 Luxemburgs toestel) ter vervanging van de C-130’s maar ook de deelname van Defensie aan het Multinationaal Multirole Tanker Transport (MRTT) programma, zet de infrastructuur van de Militaire Luchthaven in Melsbroek onder druk. Er is nog wel wat voorbereiding nodig en een aantal gebouwen en installaties moeten aangepast worden om alle toestellen in goede condities te ontvangen.

De huidige infrastructuur op Melsbroek is eigenlijk niet geschikt voor het opereren van die nieuwe moderne vloot van transportsportvliegtuigen. De huidige loodsen dateren uit 1950 en zijn in slechte staat en te klein voor de nieuwe vloot. 

Daarom zal Defensie via een opdracht Design, Build en Maintain (BDM) overgaan tot een volledige reconversie van de militaire luchthaven ten zuiden van de Haachtsesteenweg in Melsbroek. Volgende werven zijn vandaag goedgekeurd door Minister van Defensie Ludivine Dedonder:

 • De bouw van een nieuw vliegtuigplatform (APRON) dat de nodige ruimte bevat voor alle handelingen van en aan de vliegtuigen.
 • De bouw van een nieuw administratief gebouw voor de diensten van de Militaire Luchthaven.
 • Een passagiers- en cargoterminal voor BruMil
 • Integratie van de horecafaciliteiten voor het personeel
 • Moderniseren en aanpassen van het rioolstelsel

Defensie zal in een eerste fase starten met het zoeken van de geschikte kandidaten om ontwerpen voor te leggen. Na de keuze van het ontwerp wordt het project ter goedkeuring voorgelegd aan de bevoegde instanties.

Door de reconversie en renovatie van de faciliteiten op BruMil zal de Militaire Luchthaven een moderne werkplek voor het personeel worden met alle nodige faciliteiten en comfort, dat voldoet aan de technische en ecologische normen. De werken zullen gefaseerd verlopen om de operationaliteit van de luchthaven en de veiligheid te garanderen.

One comment

 • Ghislain Briers

  En het is sinds gisteren dat ze bij defensie weten dat er nieuwe vliegtuigen komen ?
  Normaal zou de infrastructuur klaar moeten zijn , tegen dat de vliegtuigen geleverd worden .

  Briers Ghislain

  Verzonden vanuit Mail voor Windows 10

Geef een reactie