Leuven een week vroeger in kerstlicht

In Leuven steken ze de eindejaarslichtjes dit jaar een week vroeger aan. Het bestuur roept handelaars en inwoners op om mee te zorgen voor extra licht.  Vanaf vandaag, 20 november, zullen de lichtjes overal branden: aan het historisch stadhuis, het stadskantoor, de Universiteitsbibliotheek, op de verschillende pleinen en in de Bondgenotenlaan.

Nieuw concept

De verlichting zit dit jaar in een nieuw concept en legt de focus op sterren en fonkels, met gouden tinten en warme kleuren. Het historisch stadhuis draagt meer dan 45.000 sfeerlichtjes. . In totaal zullen 1,2 miljoen lichtpuntjes de stad oplichten. Ze fonkelen aan slingers over de wegen, aan monumenten en stadsgebouwen, aan verlichtingspalen in het centrum en in de vele kerst- en andere bomen verspreid over de stad en de deelgemeenten.

Dit weekend komen al lichtjes aan 10 grote bomen aan het Artoisplein, op de Grote Markt en op enkele andere pleinen. Vanaf volgende week starten de werken rond de Wintertuin en komen ook elders in de stad en de deelgemeenten kerstbomen.

Het bestuur kiest voor extra zuinige ledverlichting die om middernacht gedoofd wordt. De decoratie-elementen en de overige kerstversiering zijn volledig gemaakt van gerecycleerd materiaal.

#ZORGVOORLICHT

Het stadsbestuur doet een oproep aan iedereen om elke avond tussen 18 en 22 uur een lichtje aan te steken achter het raam of in de tuin. De lockdown, in combinatie met het korter worden van de dagen, maakt deze eindejaarperiode niet gemakkelijk. Schepen Dirk Vansina hoopt dat de feestverlichting de mensen moed en steun geeft.

Kerststallen

Er komen ook nieuwe kerststallen op een paar plaatsen in Leuven. Die worden vanaf 7 december geplaatst.

Pieter Janssens maakte een hedendaagse versie van een traditionele kerststal die aan het vernieuwde Sint-Agathaplein in Wilsele komt te staan. De nieuwe stal die de leerlingen van de afdeling houtbewerking van de Leuvense campus Redingenhof bouwden krijgt een mooie plek op het van Arenberghplein in Heverlee. En ook het Blauwputplein in Kessel-Lo krijgt voor het eerst een kerststal. Verder vind je zoals elk jaar een kerststal aan de Sint-Hadrianuskerk in Wijgmaal en op het De Becker Remyplein in Kessel-Lo. De Grote Markt wordt aangekleed met een kerststal die in de Wintertuin verwerkt zit.

Geef een reactie