Winteropvang daklozen start op in Leuven – Housing First mikt op duurzame huisvesting

De Leuvense winteropvang opent vanaf maandag 16 november opnieuw de deuren voor mensen die dakloos zijn. Om de coronamaatregelen maximaal te kunnen respecteren, voorziet de stad deze winter een andere, grotere locatie waar ze de nacht kunnen doorbrengen. De stad zet, net als in het voorjaar, een hostel in om mensen zonder thuis ’s nachts op te vangen én zo op een veilige manier de capaciteit te vergroten.

Stad Leuven en het Centrum Algemeen Welzijnswerk (CAW) Oost-Brabant werken ook deze winter samen om mensen die dakloos zijn ‘s nachts op te vangen. Door de coronamaatregelen, volstaat het huidige winteropvang-gebouw niet. Er zijn bijvoorbeeld tweepersoonskamers en de gemeenschappelijke ruimtes zijn te klein. Schepen van Welzijn Bieke Verlinden ging op zoek naar een oplossing.

Veilige opvang en begeleiding

De capaciteit van de reguliere winteropvang werd uitgebreid en dat was ook nodig. Een aantal daklozen kunnen normaal gedurende korte periodes bij familie en vrienden verblijven maar dat is in de huidige omstandigheden moeilijk. Extra plaatsen zijn dus zeer welkom. Vorig jaar maakten 85 mensen voor een of meerdere nachten gebruik van de winteropvang.

Net zoals de voorbije jaren zal het CAW Oost-Brabant de winteropvang beheren en begeleiden, met een aantal vaste medewerkers, een ploeg vrijwilligers, en ondersteund door de stad. In de opvang zelf wordt rekening gehouden met de huidige coronamaatregelen. Iedereen moet voldoende afstand van elkaar houden om de mensen zo veel mogelijk te beschermen tegen het risico op besmetting.
Er wordt ’s ochtends een ontbijt voorzien en ’s avonds soep”, zegt schepen Bieke Verlinden. “De basiswerkingen kunnen tijdens deze periode wel openblijven waardoor de buurtcentra, inloopcentrum De Meander en andere plekken overdag toegankelijk blijven voor iedereen die geen thuis heeft.”

De nachtopvang biedt meer dan ‘bed-bad-brood’. Vrijwilligers en medewerkers luisteren naar de noden van gasten en zoeken mee naar oplossingen voor de problemen waarmee ze worden geconfronteerd. Ook de mobiele teams binnen de aanklampende geestelijke gezondheidszorg zullen de dakloze personen mee ondersteunen en de medewerkers van CAW bijstaan.

Medische zorgen

De stad is tevreden dat ze opnieuw door de brede samenwerking met verschillende partners een oplossing vond voor de winteropvang voor de meest kwetsbaren in onze samenleving. Er is onder meer ook een samenwerking met wijkgezondheidscentrum De Central. Eén van hun artsen zal consultaties houden op locatie om zo medische zorgen te kunnen bieden en mensen toe te leiden naar de gezondheidszorg, wat voor vele dakloze personen geen evidentie is. Ook gaan er verpleegkundigen de straat op om mensen die dakloos zijn te helpen.

Bredere aanpak van dak- en thuisloosheid

De winteropvang van de stad Leuven kadert in een bredere aanpak van dak- en thuisloosheid. Eerder dit jaar telden ze als eerste stad in Vlaanderen het aantal dak- en thuisloze mensen. Die resultaten maken het nu mogelijk om, samen met alle partners op het terrein, nog gerichter te werk te gaan. Het actieplan dat ze in Leuven momenteel samen met alle partnerorganisaties finaliseren, omvat ook de opstart van Housing First, een methodiek die duurzame huisvesting biedt voor langdurig daklozen die kampen met een psychische problematiek en/of verslaving.

Geef een reactie