Lola Sule uit de OKAN-klas van scholengroep KSD in Canvasprogramma Team Scheire

Taalbeheersing is een van de belangrijkste hefbomen naar integratie. Zeker voor jonge anderstalige nieuwkomers is taal cruciaal omdat ze daarmee sneller kunnen inhaken in het reguliere onderwijs.

OKAN-klassen zetten daar specifiek op in. De bedoeling is om een groepje anderstalige nieuwkomers samen te brengen en snel maximaal in te zetten op de kennis van Nederlands. Als de leerlingen voldoende basis hebben, worden ze deeltijds ingeweven in de normale klasstructuur.

Voor vakken met veel jargon blijft dat echter een klus. Dat ondervond Lola Sule. Zij kwam bijna twee jaar geleden uit Nigeria en ze startte in de OKAN klas van scholengroep KSD. Lola leert erg snel en ze zit momenteel deeltijds in een gewone klas. Maar vakken zoals aardrijkskunde zijn vaak nog een uitdaging, precies omdat ze niet alle jargonwoorden begrijpt die nu eenmaal bij bepaalde vakken horen.

Dat kwam het team van Lieven Scheire aan de oren. De wetenschapsambassadeur van VRT bedenkt in het Canvasprogramma Team Scheire technologische oplossingen voor alledaagse problemen die veel impact hebben op het leven van degenen die ermee geconfronteerd worden.

In de aflevering van dinsdag 17 november gaat software-architecte Katrien De Graeve uit Londerzeel aan de slag met het probleem van Lola. Zij heeft zich als autodidact opgewerkt tot een gerespecteerde experte in het “Internet of things” bij Microsoft. Dat is een expertise waarin toestellen met mekaar gaan communiceren. In de aflevering van morgen bouwt Katrien een computer die capteert wat de leraar zegt en dat onmiddellijk toont op het scherm. Je krijgt dus een soort leraar met ondertiteling. Lola kan ook bladwijzers in de tekst aanklikken als er stukken zijn waarmee ze het wat moelijker heeft. Die kan ze dan na de les thuis herbekijken. Het toestel is niet enkel voor Lola een oplossing maar kan veel breder ingezet worden.

Je kan de trailer van de aflevering hieronder bekijken.

Ondertussen staan alle afleveringen van het tweede seizoen van Team Scheire online. Lola zit in het tweede gedeelte van de zesde aflevering. Wie echt niet kan wachten tot dinsdagavond kan dus nu al kijken via deze link: https://www.vrt.be/vrtnu/a-z/team-scheire/2/team-scheire-s2a6/

Geef een reactie