Geldigheid cadeaubonnen in Aarschot met zes maanden verlengd

Tijdens de eerste golf van de coronacrisis pompten verschillende steden en gemeenten in de regio extra zuurstof in de lokale economie. Dat gebeurde onder meer met allerlei vormen van cadeaubonnen.

In Aarschot hanteerde de gemeenteraad een simpel principe. Iedere inwoner, eender hoe oud hij of zij ook was, krijgt een bon van 10 euro. Die kunnen de inwoners gebruiken om te betalen bij lokale handelaars op voorwaarde dat zij zich melden als deelnemer.

De bons bleven gedurende zes maanden geldig. Dat betekent dat ze midden december aflopen en dat is een probleem. Niemand heeft er in juni, toen de bons uitgegeven werden, rekening mee gehouden dat er een tweede lockdown zou komen. Veel winkels zijn momenteel dicht en dat merken ze in Aarschot aan het aantal gebruikte bons.

In totaal werden 30.230 bons uitgegeven. Er zijn er momenteel 18.400 bons gebruikt. Dat betekent dat er nog bijna 12.000 bons moeten uitgegeven worden en dat wordt moeilijk. Maar zelfs als dat grotendeels zou lukken is het gelijke speelveld geschonden. De winkels die gesloten zijn kunnen wel een collect-and-go organiseren maar hun impact op de shoppende klant is alleszins beperkt. Schepen van Lokale economie Bert Van der Auwera meldde nog dat er 234 handelaars zijn aangemeld bij de actie.

De gemeenteraad heeft unaniem de duurtijd van de waardebon met zes maanden verlengd tot midden juni 2021. Op hoop van zegen uiteraard.

Geef een reactie