Ecowerf laat roze afvalzakken verdwijnen, inhoud blauwe zakken wijzigt

De regels voor roze en blauwe afvalzakken wijzigen op 1 maart 2021. Op termijn verdwijnt die roze zak overigens. Ecowerf anticipeert nu reeds en organiseert een soort overgangsperiode. We proberen het systematisch uit te leggen.

Op 1 maart 2021 voert EcoWerf samen met Fost Plus in onze regio een nieuwe blauwe pmd-zak in. Op diezelfde datum wijzigt de inhouw van de pmd-zak. Tegelijkertijd wordt de roze zak niet meer opgehaald als je hem gebruikt zoals nu. Je mag de roze zakken nog wel even verder gebruiken alsof het een blauwe zak is en dan ook volgens de nieuwe spelregels voor die blauwe zakken.

Hoe gebruik je de blauwe en de roze zak nu

In de blauwe pmd-zak sorteer je tot einde februari enkel plastic flessen en flacons, metalen verpakkingen en drankverpakkingen. 

Zachte plastics zoals plastic verpakkingen, yoghurtpotjes en champignonbakjes horen tot eind februari 2021 in de roze zak.

Tot einde februari volg je dus gewoon de geldende sorteerregels voor pmd en de roze zak. Zachte plastics zoals plastic verpakkingen, yoghurtpotjes en champignonbakjes horen tot eind februari 2021 in de roze zak. In de pmd-zak sorteer je tot die datum enkel plastic flessen en flacons, metalen verpakkingen en drankverpakkingen. 

Wat gebeurt er vanaf 1 maart 2021

De blauwe zakken blijven ook na 1 maart 2021 bestaan. Op termijn gaan die er wel anders uitzien maar je mag de huidige modellen gewoon verder blijven gebruiken.

Pas wel op, wat je er vanaf 1 maart mag instoppen verandert. De ‘P’ van pmd staat dan niet meer voor ‘Plastic flessen en flacons’ maar voor ‘Plastic verpakkingen’. De inhoud verandert dus wel degelijk!

Welke verpakkingen mogen vanaf 1 maart 2021 in de nieuwe blauwe zak?

De ‘P’ van pmd staat vanaf 1 maart 2021 voor ‘Plastic verpakkingen’ zoals  yoghurtpotjes, champignonbakjes, dozen van ijs, emmers zonder deksel en botervlootjes. Maar ook plastic zakken en folies of plastic omwikkeling van frisdrank mag je vanaf dan bij het pmd sorteren. Plastic verpakkingen, drankkartons en metalen verpakkingen mogen allemaal samen in dezelfde zak

EcoWerf haalt de gemengde plastic in de roze zak vanaf 1 maart 2021 niet meer op. Maar tot einde mei mag je je voorraad roze zakken gebruiken voor de ophaling van pmd. Op voorwaarde dat je de roze zak gebruikt voor de nieuwe pmd-sorteerregels. De roze zak wordt dus vanaf 1 maart 2021 tot en met 31 mei 2021 een blauwe zak.

Wat doe ik als ik roze zakken over heb

Van 1 maart tot einde mei kan je met een volledige rol roze zakken terecht op het recyclagepark. Het bedrag van 2,50 euro wordt op je difTar-rekening gezet. Enkel volledige rollen worden teruggenomen, losse roze zakken worden niet teruggenomen.

De boodschap blijft dus: koop niet meer roze zakken dan je nodig hebt.

Mag de hele inhoud van de roze zak in de nieuwe pmd-zak?

Dat is niet helemaal waar. Voor kleine harde plastic zoals speelgoed, bloempotjes, kapstokken, emmers kleiner dan 10 liter zonder deksel … zoekt EcoWerf nog een oplossing.

Harde plastics worden aanvaard op het recyclagepark. 

Mag ik de oude pmd-zakken nog gebruiken?

Zeker! De oude pmd-zakken blijven onbeperkt geldig. De bekende blauwe kleur van de pmd-zak blijft, alleen de inhoud wijzigt. Het enige wat wijzigt aan de zak zelf is de opdruk ‘de nieuwe blauwe zak’. Geen probleem dus als je nog een voorraadje liggen hebt, of als er in je verkooppunt nog geen nieuwe beschikbaar zijn. Vanaf de startdatum van de nieuwe blauwe zak mag je ze voor ophaling aanbieden mét de extra plastic verpakkingen.

Wanneer kan ik de nieuwe blauwe zak in de winkel kopen? 

De nieuwe blauwe pmd-zak wordt pas verkocht als de voorraad huidige (oude) pmd-zakken bij de gemeenten, steden en winkels op is. Het enige wat wijzigt aan de zak zelf is de opdruk ‘de nieuwe blauwe zak’. 

Zet ik de nieuwe blauwe pmd-zak op dezelfde dag buiten als vroeger?

Neen. De frequentie van de ophaling van de nieuwe blauwe pmd-zak verandert vanaf 1 januari 2021 van 3-wekelijks naar 2-wekelijks. In steden of gemeenten waar de ophaling van de blauwe zak nu al 2-wekelijks gebeurt (zoals bijvoorbeeld Leuven), verandert er niets aan de frequentie van ophaling. Voor meer informatie over het precieze tijdstip, raadpleeg je best de afvalkalender van je gemeente of stad.

Waar vind ik de nieuwe pmd-sorteerregels? 

Twijfel je toch nog over een verpakking? Surf dan naar www.denieuweblauwezak.be of www.betersorteren.be en krijg een duidelijke sorteerinstructie per verpakking. 

Waar is die regeling van toepassing

Op dit plannetje kan je zien waar Ecowerf actief is en welke dienstverlening de intercommunale uitvoert.

Geef een reactie