Aartsbisdom zet administratieve achtertand recht en verduidelijkt bevoegdheden priesters

Het aartsbisdom Mechelen-Brussel publiceerde vorige week de benoeming van pater Eric Schaefer als medewerkend priester in de parochies Sint-Eustachius Zichem en Sint-Jozef en Antonius van Padua in Schoonderbuken. Dat pater Schaefer de rol van broeder Luc Devos in Zichem en van pater André Keppens in Schoonderbuken zou overnemen was al eerder bekend.

Luc  Devos werd benoemd als pastoraal werker in WZC Sint-Bernardus in Bertem. André Keppens is langdurig ziek.

Eric Schaefer werd echter ook aangesteld als medewerkend priester voor de parochies Sint-Jozef Keiberg en O.-L.-Vrouw in Scherpenheuvel.

In het aartsbisdom zijn ze blijkbaar bezig met het inhalen van de administratieve achterstand. In week 35 werd de benoeming van priester Rudy Borremans als zonepastoor van de pastorale zone Sint-Rochus in Aarschot officieel gepubliceerd. Rudy Borremans nam die taak al in maart 2020 op.

Ook in parochiale zone Diest werd het personeelsbestand op orde gezet. In week 35 werd het ontslag van priester-norbertijn Jef Busschots en priester-kruisheer Jean Rigole als meewerkend priesters voor Heilig Kind Jezus in Kaggevinne,  Onze-Lieve-Vrouw in Diest, Sint-Sulpitius en Sint-Dionysius in Diest en Sint-Trudo in Webbekom aangekondigd. Niet dat het bisdom plots de grove bortsel bovenhaalt maar de ontslagen hebben alles te maken met de fusies van zeven parochies in deze zone. Jef Busschots en Jean Rigolle, allebei zeventigers, blijven meewerkend priester in de fusieparochie Sint-Jan Berchmans.

Dezelfde operatie moest ook gebeuren voor priester Felix van Meerbergen. Ook zijn ontslag voor de eerder genoemde parochies werd gepubliceerd maar priester Van Meerbergen werd ook ontslagen als parochieadministrator in de parochies Onze-Lieve-Vrouw in Tielt-Winge, Sint-Denijs in Houwaart,  Sint-Joris in Sint-Joris-Winge, Sint-Martinus in Tielt, Sint-Mattheüs in Meensel, Sint-Pieter in Kiezegem en als federatiepastoor van de  federatie Tielt-Winge. Ook dat heeft te maken met de fusie van zes parochies tot de nieuwe parochie Sint Donatius. Die fusie gebeurde echter al in 2019. Deken Luc Van Hilst is benoemd tot parochieadministrator van die parochie maar ook dat werd pas in september 2020 gepubliceerd.

Verder werd het ontslag van permanent diaken Stan Vanuytrecht als meewerkend diaken in de federatie Diest gepubliceerd. Vanuytrecht is de man die een paar als kluizenaar in dienst was van het Oostenrijkse dorp Saalfelden. Vorig jaar kreeg hij gezondheidsproblemen en Vanuytrecht keerde terug naar België. Hij is ondertussen aan priesterstudies begonnen.

Geef een reactie