Zo gaat de Maagdentorensite er uitzien na de herinrichting

De omgeving rond de Maagdentoren gaat er de volgende maanden stevig anders uitzien. Vorige week startte een aannemer in opdracht van de Vlaamse Land Maatschappij (VLM) met plagwerken achter de toren. De grond werd daar ongeveer 25 cm uitgegraven. De bedoeling is om er opnieuw een moeraszone te laten ontstaan, zoals die er vroeger ook moet gelegen hebben. Die moeraszone neemt een groot deel in van het terrein tussen de oude slotgracht en de toren. Dat kan je zien op de schets die de werfopzichter ons bezorgde. De grond die hier wordt uitgegraven, wordt aan de andere kant van de site hergebruikt. Daardoor komt dat gedeelte hoger te liggen. Organisaties zoals het Maagdentorencomité kunnen daar hun activiteiten blijven verder zetten.

Je kan verder lezen na de afbeeldingen

De oude slotgracht was decennialang overwoekerd maar werd nu opnieuw opengelegd. Naast de gracht komen takkenrillen. Die symboliseren de muur en de torens die daar vroeger stonden. Je kan de takkenrillen op de schets zien. Het zijn de bruine lijnen in de buurt van de beek.

Je kan verder lezen na de afbeelding

Amfitheater met speelzone en picknick

De kant naast de vroegere spoorweg waar nu een fiets- en wandelpad ligt, wordt afgeschuind. Op een gedeelte ervan komen brede tredes waar groepjes mensen kunnen zitten. Op die manier ontstaat een soort amfitheater waar activiteiten mogelijk zijn, weliswaar na coronatijden.

In de hoek tussen de spoorweg en het wandelpad dat naar de toren leidt werd een bosje met sleedoorns gekapt. Dat is echter enkel gebeurd om het afval dat er lag op te ruimen. De wortels van de sleedoorns zitten er nog en de planten groeien volgend seizoen makkelijk weer uit. In deze zone van de maagdentorensite is een nieuwe gracht getrokken. VLM bouwt daar een aantal natuurlijke speeltuigen waar kinderen zich kunnen uitleven. Er komt ook een picknickzone in dat gedeelte van de site.

Je kan verder lezen na de afbeeldingen

Op de zijkant van de vroegere spoorweg wordt een rij hoogstambomen geplant. VLM heeft gekozen voor lijsterbes en lindebomen. De kruin daarvan groeit vrij hoog uit zodat voetgangers en wandelaars het zicht op de toren behouden. Er komt ook een nieuwe picknickbank aan de rand van de fiets- en wandelweg.

Je kan verder lezen na de afbeeldingen

Onthaalzone met ijzerzandsteen en Cortenstaal

De ingang van de site krijgt een volledig nieuwe aankleding en wordt ingericht als een onthaalzone. Blijkbaar lag er naast het vroegere containerpark van Zichem op een perceel grond van stad Scherpenheuvel-Zichem een voorraad ijzerzandsteen. Die wordt, samen met een constructie van Cortenstaal, verwerkt in die nieuwe toegang. Aan de toegang komen nieuwe infoborden in Merodestijl. Er worden ook nieuwe fietsbeugels geïnstalleerd. Het ganse terrein is nu een eerder kale vlakte zonder veel groen. Ook dat verandert. Er komt randbeplanting om de site duidelijker af te lijnen en de omgeving wat meer biodiversiteit te geven.

In het gedeelte na de onthaalzone wordt nog een grote zitkuil aangelegd waar mensen mekaar kunnen ontmoeten.

Opvallende nieuwe elementen in de omgeving

Ook in de directe omgeving van de toren komen een paar opvallende nieuwe elementen. De vroegere spoorwegbrug krijgt een vrolijke aankleding met geschilderde treincoupés aan de buitenkant. Op de brug lijkt het dan alsof je vanuit een trein naar buiten kijkt. De eerste proefschilderingen zijn ondertussen al gebeurd.

De weg naar de brug krijgt een soort overkapping met wilgentakken. Op die manier wordt een illusie gewekt dat je vanuit een soort tunnel plots zicht krijgt op de brug en de omgeving van de toren. Even voordat je in de tunnel duikt werd een gietijzeren leuning van een brug opnieuw vrijgemaakt. Ook dat was decennialang verborgen onder de wildgroei.

Je kan verder lezen na de afbeeldingen

De werken op de site van de Maagdentoren maken deel uit van de aanleg van een erfgoedwandeling in Zichem. Die zal gepromoot worden met een brochure waar een reeks verhalen van de Witte in voor komen. Onderweg op het parcours van de wandeling zullen ook een reeks citaten en afbeeldingen uit de boeken van Nest Claes gebruikt worden. De wandeling zou in het voorjaar van 2021 klaar moeten zijn. De kostprijs bedraagt 445.000 euro. VLM neemt 70% voor zijn rekening, stad Scherpenheuvel-Zichem betaaalt de andere 30%.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.