Centraal magazijn in Paal is hart van logistieke revolutie bij defensie

CEO van Katoen Natie Fernand Huts geeft kersvers minister van Defensie een veeg uit de pan.

Fernand Huts, de grote bobo van Katoen Natie, heeft deze week in Paal-Beringen, de kersverse minister van Defensie, Ludivine Dedonder, op een humoristische manier tegen de haren in gestreken. Zij kwam niet opdagen voor de opening van een centraal depot dat de logistiek bij defensie volkomen moet herorganiseren.

Outsourcing naar Katoen Natie

Katoen Natie heeft in Paal een gigantisch magazijn van 32.000 m² gebouwd. Dat wordt een centraal depot waar defensie ongeveer 50.000 artikelen gaat stockeren. Er worden geen wapens en munitie gestockeerd in Paal. Die stock wordt door Katoen Natie beheerd en zij verzorgen ook de logistieke verdeling naar meer dan vijftig kazernes. De onderneming krijgt daar 15 miljoen euro per jaar voor. Het contract tussen defensie en Katoen Natie loopt twaalf jaar.

Er komt ook een beperkt atelier in het magazijn waar bijvoorbeeld emblemen aangebracht kunnen worden of kledij op maat kan aangepast worde . Er zal een groep van een vijftigtal personen werken, deels burgers en deels militairen. Deze outsourcing van het beheer van materiaal is een erg belangrijke stap voor defensie. Precies daarom zou de opening ervan gebeuren in aanwezigheid van Fernand Huts en de kersverse defensiebaas.

Minister stuurt kat – Huts haalt ze uit de doos

Die stuurde echter in laatste instantie haar kat. Ze had andere zaken aan het hoofd, nu ze pas in functie is. Dat inspireerde ondernemer Huts om een levensechte kat mee te brengen. De opening gebeurde daarna zonder de nieuwe minister van Defensie, een job die voor de eerste keer wordt uitgeoefend door een vrouw.

Webshop en Fitbus

Het centraal distributiecentrum is gekoppeld aan de webshop TV Pegasus Martin. Daar kunnen de militairen voortaan hun bestellingen doen. Leveringen van artikelen kunnen via de kazernes verlopen, maar ook bij de militair thuis of op een afhaalpunt. Een militaire Zalando dus. De webshop vervangt de vier milshops in verschillende kazernes.

Naast de webshop rijdt er ook een nieuwe Fitbus rond. Dat is een vrachtwagen met oplegger waarin de militairen kledij kunnen passen en die daarna in de webshop kunnen kopen. Dat laat toe om het aantal retourzendingen te beperken.

“Jullie zijn visionairen! Het is de allereerste keer in de geschiedenis van het Belgische leger dat het zijn logistiek op deze schaal uitbesteedt. In naam van Katoen Natie bedank ik defensie voor het vertrouwen. De wereld verandert elke dag. In dat soort wereld moeten we op een sterke defensie kunnen rekenen. Wir schaffen das.

FERNAND HUTS

Geef een reactie