Bezoek dit weekend de Hagelandse wijndomeinen

Het Hageland wordt meer en meer een wijnland. Die wijntjes zijn ook vaak van uitstekende kwaliteit. Om dat beter bekend te maken organiseert Toerisme Vlaams-Brabant, samen met de gemeenten Aarschot, Bekkevoort, Geetbets, Holsbeek, Lubbeek, Scherpenheuvel-Zichem en Tielt-Winge, de campagne (Sp)rankelend Hageland’. Tijdens twee wijnweekends, op 5 en 6 en 12 en 13 september, kunnen bezoekers via fiets- en wandelroutes de Hagelandse wijndomeinen en wijngaarden ontdekken.

“In het Hageland is het glas altijd goed gevuld. Het succes van de Hagelandse wijn, een bijzonder streekproduct met speelse kleuraccenten en lekkere afdronk, is te danken aan het klimaat, de ondergrond van ijzerzandsteen en de zachte zuiderse wijnhellingen van de Hagelandse heuvels”.
Monique Swinnen, gedeputeerde voor Toerisme

Tijdens de twee wijnweekends in september kan de deelnemer fietsen en/of wandelen langs wijndomeinen en wijngaarden. Men kan ook proeven, een rondleiding bijwonen of een QR-toer volgen.

Je kan alle Hagelandse wijndomeinen hier ontdekken.

Aromakaart

Ieder jaar wordt de aromakaart aangepast. Dit jaar heeft Toerisme Vlaams-Brabant de fiets- en wandelroutes per wijnbouwer toegevoegd alsook een Hagelandse wijngeur.
Met de aromakaart komt de deelnemer meer te weten over de delicate smaken en toetsen van de Hagelandse wijnen en heeft hij in een oogopslag een idee van de verschillende wijnbouwers in de streek.

Proefdoos

In samenwerking met Straffe Streek werd de (Sp)rankelende Proefdoos ontwikkeld. In die doos zitten een aantal Hagelandse wijnen met bijpassende streekproducten en toeristische tips. De doos is verkrijgbaar bij de Straffe Streekhoekjes in onze provincie. Op die manier kunnen bezoekers thuis nagenieten van een heerlijk Hagelands wijntje.

Win een beleefbon

Aan de wijncampagne is ook een wedstrijd verbonden. Wie surft naar de website kan hieraan deelnemen en maakt kans op een beleefbon ter waarde van 10 euro. Deze bon geeft korting bij attracties in de provincie Vlaams-Brabant.

FIETSWIJNROUTES

De Horstroute
  • Volg de knooppunten: 65 – 43 – 44 – 63 – 64 – 82 – 81 – 4 – 80 – 33 – 12 -10 -11 – 33 – 80 – 5 – 83 – 29 – 99 – 98 – 65.
  • Je fietst langs de abdij van Vlierbeek en het waterkasteel van Horst, door het Chartreuzenbos, Troostembergbos en Kloosterbos.
  • In Wezemaal kan je een bezoek brengen aan het Bezoekerscentrum van de Hagelandse wijn. 
  • Je passeert ook bij het provinciedomein van Kessel-Lo.
De Wijnlandschappenroute
  • Volg de knooppunten: 64 – 63 – 44 – 8 – 7 – 6 – 5 – 75 – 73 – 27 – 28 – 74 – 97 – 98 – 99 – 29 – 42 – 82 – 64.
  • Vertrek aan het  bezoekerscentrum van de Hagelandse Wijn voor een tocht doorheen de Hagelandse heuvels.
  • Onderweg kom je het Kasteel van Horst, een prachtige waterburcht en de Vlooybergtoren tegen.

Geef een reactie