Diest | Doorgang van Grote markt naar Koning Albertstraat onderbroken

Het verkeer door het centrum van Diest zal vanaf maandag 7 september sterke hinder ondervinden van de werken in de omgeving van de Winkelwandelstraat. De aannemer start met rioleringswerken. De Koning Alberstraat wordt opengelegd ter hoogte van de Hallezaal en daardoor kunnen auto’s en bromfietsen er niet meer door. Fietsers en voetgangers kunnen nog wel passeren. De werken duren veertien dagen en zijn in principe afgerond op vrijdag 18 september.

Kleurencodes

De Koning Albertstraat kan via 3 routes bereikt worden. Die routes krijgen een kleurencode mee.

  • Gele route: van Hasseltsestraat naar Wolvenstraat, Graanmarkt, Henri Verstappenplein, Koestraat, Overstraat, Paalstraat tot aan Koning Albertstraat
  • Blauwe route: van Hasseltsestraat naar Botermarkt, Sint-Jan Berchmansstraat, Grote Markt, Zoutstraat, Cleynaertstraat, Oscar-Nihoulsstraat, Michel Theysstraat, Keizerinnenstraat tot aan Koning Albertstraat
  • Rode route: van Schaffensestraat naar Michel Theysstraat, Keizerinnenstraat tot aan Koning Albertstraat 

Vooral de blauwe route is opmerkelijk. Die stuurt namelijk het autoverkeer via de zijkant van het ceremonieplein naar de Zoutstraat en de Cleynaertstraat. Daar gelden momenteel specifieke regels. De ganse zone van de Grote Markt kreeg begin juni 2020 het statuut van woonerf. Binnen een woonerf is de snelheid voor alle gebruikers beperkt tot 20 km per uur, en niet tot 30 km per uur zoals dat in de rest van het centrum geldt. Voetgangers mogen er de volledige breedte van de openbare weg gebruiken en kinderen kunnen er op de openbare weg spelen. Bestuurders van voertuigen mogen voetgangers niet in gevaar brengen en hinderen. Voetgangers mogen het verkeer niet nodeloos hinderen.

Tonnagebeperking

Alle routes zijn beperkt tot 3,5 ton. Dat is logisch omdat het verkeer door een aantal kleine centrumstraten wordt gestuurd. Hopelijk komt dat goed. Het komt wel vaker voor dat zware vrachtwagens, vaak met bestuurders die het Nederlands niet machtig zijn, hun GPS-signaal volgen en zich daardoor hopeloos vast rijden.

Geef een reactie