Sciensano zet blunder recht en het Hageland is weer covidproof

Het wetenschappelijk instituut Sciensano blunderde gisterenavond met de rapporteringscijfers en daardoor ontstond nogal wat onrust. ‘s Morgens leek alles nog normaal. De cijfers in het Hageland leken toen zelfs stevig te dalen. ‘s Avonds keerde dat beeld helemaal om en leek covid-19 te exploderen in het Hageland en bij uitbreiding in heel België. Uiteindelijk bleek dat Sciensano verkeerde cijfers had ingeladen in het systeem. De avondcijfers waren gecumuleerd op 14 dagen en niet op 7 dagen. Onder meer in Antwerpen steeg het aantal gecumuleerde besmettingen daardoor van net minder dan 1000 naar meer dan 1600 op enkele uren tijd.

Dat had wel meteen een zware impact op de zogenaamde “incidence”. Dat is het cijfer dat aangeeft hoeveel besmettingen er zijn per 100.000 inwoners.

Dinsdagmorgen pasten ze bij Sciensano de cijfers weer aan naar 7 dagen maar ze vergaten wel de titel te veranderen. Dergelijke slordigheden wekken natuurlijk geen vertrouwen. De datamonitor bepaalt de maatregelen dus die kunnen maar beter correct zijn.

Juiste cijfers zijn opnieuw erg gunstig

Nu we opnieuw over de juiste cijfers beschikken kunnen we ook een correcte conclusie trekken. Die is momenteel erg positief. In het Hageland zelf zijn eigenlijk nauwelijks onrustwekkende scores te noteren. Tienen moet de nul opgeven maar het gaat pas over de eerste besmetting in enkele weken in de suikerstad. Ook in Leuven stijgen de cijfers weer lichtjes maar ze blijven er ver onder de eerste waarschuwingsdrempel.

Het is vooral in de periferie van het Hageland, dat de cijfers oplopen. In Westerlo en Tessenderlo noteren we momenteel telkens 5 gevallen en in Herk-de-Stad is er een stijging van 1 naar 3 besmettingen. Deze drie gemeenten zijn de enigen in onze selectie van 20 die boven de eerste waarschuwingsdrempel uit komen.

Het aantal gemeenten zonder besmettingen daalt opnieuw. Eergisteren waren er dat nog 8, gisteren 7 en vandaag zijn er dat 6. Aarschot, Scherpenheuvel-Zichem, Bekkevoort, Geetbets, Linter en Zoutleeuw zijn momenteel vrij van bevestigde covid-19 gevallen.

2 comments

Geef een reactie